ADA zakt 7% want testnet Cardano is ‘catastrofaal gebroken’

Cardano stevent af op een Vasil, een grote update die het netwerk klaar moet maken voor de toekomst. De markt is hier overduidelijk enthousiast over, getuige de koersstijging van de afgelopen maanden, maar Cardano-programmeur zegt dat het testnet ‘catastrofaal gebroken’ is.

Markt enthousiast over Cardano

Sinds de koers van Cardano (ADA) zijn dieptepunt van 0,43 euro bereikte op 13 juli, is de koers bezig met een opmars. Op het moment van schrijven is de actuele Cardano koers 0,50 euro. Een mooie groei die weerspiegelt dat investeerders enthousiast zijn over Vasil, de op handen zijnde update.

Vandaag is overigens een slechte dag voor de ADA koers, de waarde is de afgelopen 24 uur 7% gedaald. Wellicht komt dat door een draadje op Twitter van Adam Dean, een prominente programmeur van Cardano.

Testnet Cardano ‘catastrofaal gebroken’

Voordat een grote verandering plaatsvindt op de echte blockchain van Cardano, wordt er eerst volop getest op een testnet. En volgens Dean is het testnet ‘catastrofaal gebroken’.

Versie 1.35.2, die zou worden gebruikt voor de aankomende Vasil-hardfork, bevatte een kritieke bug die werd ontdekt omdat exploitanten van stake pools zich haastten om te upgraden op het mainnet. Dit heeft geleid tot de creatie van incompatibele forks.

Simuleren Vasil testnet Cardano

Hoewel de kwetsbaarheid is ontdekt, blijft het testnet kapot omdat het leeuwendeel van de stake pool exploitanten hun nodes upgraden naar versie 1.35.2 om de hard fork naar ​​Vasil te simuleren.

Versie 1.35.3, die eerder deze week werd geïntroduceerd, kan de keten niet synchroniseren en wordt nu getest op twee nieuwe testnetten die geen blokgeschiedenis hebben. Maar vooralsnog zijn er maar weinig staking pools die de nieuwe versie hebben gedownload.

Veel investeerders en leden van de community hebben hun frustratie geuit over de technische problemen. “Dit is onaanvaardbaar voor een blockchain die zijn reputatie heeft gebouwd op de robuustheid van zijn onderzoek en technologie”, schreef Twitter-gebruiker @Cardano_HRguy.

Heeft Cardano rampherstelplan?

Wordt Vasil te snel uitgerold? Dean voegt eraan toe dat het een ‘understatement’ zou zijn om te zeggen dat de schijnbaar gehaaste uitrol hem een ​”ongemakkelijk gevoel geeft. Hij heeft er bij Input Output en CEO Charles Hoskinson op aangedrongen om de tools in te zetten die nodig zijn voor een rampherstelplan.

De upgrade, die oorspronkelijk gepland stond voor eind juni, is nu meerdere keren uitgesteld vanwege technische problemen. Ongeveer 14% van de staking pools heeft tot nu toe de upgrade uitgevoerd naar nodeversie 1.35.3, wat ver onder de vereiste drempel van 75% ligt.

Drie dagen geleden drong Charles Hoskinson, de founder van Cardano, er bij staking pools op aan om hun nodes te upgraden naar de nieuwste versie. Hij noemde versie 1.35.3 een stabiel schip.

Cardano vreest Solana en Ethereum

Cardano heeft te maken met stevige concurrentie van andere proof of stake blockchains zoals Solana. Ethereum, het op een na grootste blockchain-project, zal naar verwachting medio september overstappen op proof of stake. Cardano voelt de hete adem van Ethereum in zijn nek.

Sommige gebruikers hebben er echter bij Input Output op aangedrongen om de upgrade niet te overhaasten, alleen maar om te concurreren met Ethereum. Technisch gezien overhaast Cardano de upgrade niet, ze hebben namelijk geen streefdatum gedeeld.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • De experts weten er net zoveel van als de rest 😄 bitcoin stijgt, de rest idem…bitcoin crashed de rest ook….alle tijdelijke stijgingen (en de altijd erop volgende dalingen) zijn speculatief en maken paar whales nog rijker.

  19 augustus 2022
 • Ben het helemaal met je eens. Iets met kudde en schapen… afijn het kan vermakelijk zijn.

  19 augustus 2022
 • Ada zakt enkel omdat btc crasht, waarom zakken dan xrp sol avax ltc en alle andere alts? ook allemaal problemen met hun netwerk zeker?🤣
  Dit is toch maar gewoon om artikels te kunnen schrijven ?

  19 augustus 2022
 • Nieuws is achterhaald. Adam Dean gaf al toe ongenuanceerd te zijn geweest op Twitter. Dit soort woorden gebruiken is ook oliedom. Vanuit de ADA community wordt ook al terecht gezegd: dit s waar een testnet voor is. De bug is verwijderd voordat de fork plaatsvindt.

  19 augustus 2022