Ethereum, Cardano, Dogecoin, Safemoon en anderen drukken op dominantie Bitcoin

De dominantie van Bitcoin is nu naar het laagste niveau gedaald sinds augustus 2018. Je zou kunnen stellen dat altseason in volle gang is. De dominantie van bitcoin komt gevaarlijk dichtbij om onder het psychologisch belangrijke niveau van 50 procent te zakken.

Bron: Tradingview

Flinke daling

Op 21 april bereikte het marktaandeel van bitcoin voor het eerst sinds 7 augustus 2018 50,7%. Het is met 31% gedaald ten opzichte van de piek in januari van 73%.

Om tot de marktdominantie te komen wordt gekeken naar de marketcap, ofwel de huidige bitcoin koers vermenigvuldigd met het aantal BTC in omloop. En dat wordt dan afgezet tegen de marketcap van alle cryptocurrency bij elkaar (inclusief die van bitcoin).

In bovenstaande grafiek is goed te zien dat de Bitcoin dominantie sinds 27 maart in een neerwaartse spiraal zit. De afgelopen maand hebben vooral altcoins flinke stijgingen meegemaakt.

Bitcoin stijgt… Maar niet zo hard als altcoins

Bitcoin is sinds begin 2021 met ongeveer 100% gestegen, absoluut fenomenaal… in andere markten dan de cryptomarkt. Als we een blik werpen op andere coins in de top 50, dan zijn er 42 coins die harder zijn gestegen. Op een paar altcoins en stablecoins na, loopt bitcoin achter op de rest van de markt.

Grootste stijgers sinds 1 januari 2021 zijn Dogecoin (6200%), PancakeSwap met (5000%), BitTorrent Token (2500%) en Solana (2400%).

Maar ook de directe volgers van Bitcoin doen het goed. Ethereum is dit jaar met 240% gestegen, Binance Coin met 1400%, XRP met 460% en Cardano met 590%.

Gekke pannenkoek

Wellicht is het een verrassing dat een coin met de naam PancakeSwap zo hard is gestegen, dus dat vergt wat uitleg. De munt Cake behoort tot de decentrale exchange PancakeSwap, deze draait op de blockchain van Binance. De grootste rivaal is Uniswap en deze draait voornamelijk op Ethereum.

Omdat de transactiekosten op de blockchain van Ethereum zo ontzettend hoog zijn, zijn veel traders overgestapt naar PancakeSwap en de goedkopere Binance Chain.

Meer dan Ethereum

In een artikel van Dappradar van 21 april staat dat PancakeSwap in een periode van 24 uur meer transacties heeft verwerkt dan het hele Ethereum-netwerk bij elkaar.

Volgens BSCscan heeft de Binance Chain een record bereikt van 9 miljoen transacties per dag. Dezelfde grafiek op Etherscan voor Ethereum toont ook een record, maar slechts 1,5 miljoen per dag op 21 april.

Safemoon helpt (niet)

Overigens gaat het niet alleen maar om de lagere transactiekosten, maar ook om het aanbod. Safemoon is een BEP20-token en wordt aangeboden op PancakeSwap. Deze munt heeft ontzettend veel hype gekregen op social media en wordt door sommigen zelfs de nieuwe Dogecoin genoemd.

De Binance blockchain lijkt niet goed om te kunnen gaan met de drukte en zou zomaar kunnen bezwijken onder zijn eigen populariteit. Gebruikers van PancakeSwap klagen over dat de beurs traag is, maar zij geven op hun beurt de schuld aan de Binance Smart Chain.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ook handig om erbij te vermelden dat de binance smart chain een directe kopie van Ethereum is. Vervolgens is de block gas limit size 60 miljoen, 4 keer zoveel als die van Ethereum. De geth developer heeft al gezegd dat dat te hoog is voor een stabiel netwerk. En hier het resultaat. Daarnaast safemoon is echt een scamcoin, jammer dat die hier genoemd word

  22 april 2021
  • Dat Safemoon een scam is, is al debunked op het internet. Het team achter Safemoon is momenteel WarOnRugs aan het aanklagen voor misinformatie.

   23 april 2021
 • En vachain???

  23 april 2021