Analyse: aandelenindex op de rand van de afgrond betekent niet veel goeds voor bitcoin

De zijwaartse prijsactie op de grafiek van bitcoin duurt al meer dan een maand. De prijs hangt tussen de 18.000 en 20.000 dollar, en de koers lijkt het moeilijk te hebben met het kiezen van een richting. Elke opwaartse beweging die we de afgelopen weken zagen, die de hoop deed herleven bij investeerders, werd teniet gedaan.

In deze analyse bespreken we uiteraard even deze groene box en de weerstanden die in het vooruitzicht liggen. Daarnaast werpen we een blik op een aandelenindex: de S&P 500. De afgelopen jaren zien we dat bitcoin een correlatie kent met deze index. Het analyseren van deze index kan ons dus ook meer informatie geven over toekomstige bewegingen van bitcoin. 

Weerstanden en ondersteuningen

Nu is het tijd om de weerstanden en ondersteuningen in kaart te brengen. Zoals ik al vaker heb gezegd, is de groene box de belangrijkste ondersteuning van de afgelopen maanden. Elke opwaartse beweging was tijdelijk en liet de koers weer in deze box doen belanden. Op dit moment is bitcoin opnieuw bij deze ondersteuning. Mocht de koers vanaf hier stijgen, dan is het belangrijk om de weerstanden te kennen die bitcoin tegen kan gaan komen.

BTC/USD 4H

De blauwe lijn is op dit moment de meest dichtstbijzijnde weerstand. Schiet de koers nu omhoog, dan zou het de lijn rond de 20.000 dollar tegen gaan komen. Het zou heel positief voor bitcoin zijn wanneer deze weerstand doorbroken wordt. Dit zou dan toch een uitbraak zijn uit de grootschalige neerwaartse trend, en het begin inluiden van een eventuele opwaartse trend. 

Toch moeten we deze weerstand niet onderschatten. De koers is namelijk al tweemaal afgeketst van deze lijn. Gaat bitcoin toch een poging wagen, dan hopen we maar dat het driemaal scheepsrecht is …

Een andere weerstand die we rond de 20.500 zouden gaan tegenkomen is de rode box. Voor nu focussen we ons vooral op weerstanden omdat we midden in een ondersteuning zitten. Het is onlogisch om bearish te zijn terwijl je op een belangrijk ondersteuningslevel zit. Beweegt de koers lager, dan kunnen we inderdaad gaan kijken naar het eventueel verliezen van deze groene box. Tot nu toe is dit nog geen relevante discussie. 

S&P 500

Zoals ik in de inleiding aangaf, is er een correlatie te vinden tussen de traditionele aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P 500), en bitcoin. De afgelopen jaren hebben we gezien dat deze vaak een bodem op hetzelfde moment vinden en dat betekent dat het analyseren van deze index zeker relevant is om de bitcoin koers beter te begrijpen.

We zien dat de koers van deze aandelenindex zeer veel weerstand ondervindt van een trendlijn. In deze analyse van twee maanden geleden bespraken we de derde afwijzing van deze lijn, en analyseerden we een eventueel lager dieptepunt in de toekomst voor deze index.

Zoals je hieronder ziet, is dit lager dieptepunt gerealiseerd en zien we nu een aantal groene candles. Deze prijsactie lijkt gigantisch veel op die van 2008 (koers in het blauw). Ook daar werd de koers drie keer van de trendlijn afgewezen. Na het derde lagere dieptepunt zagen we een kleine stijging. Deze opwaartse beweging kon niet stand houden, en een gigantische beweging naar beneden vond plaats. 

S&P 500 1W

De koers is momenteel bij de rode pijl. Wanneer de koers exact de prijsactie herhaalt van 2008, dan zou de koers ongeveer moeten doen wat de zwarte pijl aangeeft: een aantal groene candles, waarna de koers inzakt als een pudding. 

Dit betekent dat we op de korte termijn voor bitcoin ook een kleine opleving kunnen verwachten. Toch moeten we niet te enthousiast worden. De kans is zeker aanwezig dat de aandelenindex bijzonder rode weken tegemoet gaat, en dat zal dan ook niet goed uitpakken voor bitcoin …


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dag alex , ben je u niet een beetje aan het afstompen ?
  Of , is het een aanvulling voor de saaie studie rechten waar de gemiddelde student op afstudeert .
  Een richting die niet eens de tittel van universiteit waard is !
  Het grootste plezier in het leven is dat te doen waarvan mensen zeggen dat je dat niet kunt doen.
  A posteriori

  20 oktober 2022
 • Iedereen zn mening laat Alex toch zijn ding doen .. do what it does.. Ik blijf optimistisch no matter what the future holds m.b.t cryptocurreciet Ik vind zijn analyse juist leerzaam en altijd interessant waardeer dit enorm .. Mag een student van deze nieuwe generatie geen dromen meer hebben ? Snap heel goed dat ze zich orienteren .en een investering proberen..Veel succes Alex; en vooral met plezier doorgaan met wat je doet .Think positive. .En die mensen wie je proberen te demotiveren met negatief comnentaar en denken alles wel beter te weten.. niks van aantrekken ; ze zijn hun domen kwijt.

  22 oktober 2022