Analyse: Bitcoin houdt zich rustig terwijl dominantie stijgt

De Bitcoin koers staat al wekenlang op een laag pitje, maar de dominantie van Bitcoin doet het fantastisch. Wat betekent dit en wat kunnen we hieruit opmaken? Laten we naar de laatste grafieken kijken, beginnend met de koers.

Tussen twee zones

Hieronder zien we de 4-uurs grafiek van Bitcoin. Hier staat elke candle voor 4 uur, en deze grafiek wordt vaak gebruikt om bewegingen op korte termijn te analyseren. We zien hier dat Bitcoin nog steeds tussen twee zones beweegt en wordt afgewezen bij een blauwe lijn.

Deze zones zijn bepaald door prijspunten te pakken waarop de koers in het verleden heeft gereageerd. De blauwe lijn is tot stand gekomen door de drie laatste toppen met elkaar te verbinden. Dit kan handig zijn aangezien het waarschijnlijk is dat Bitcoin daar ook een vierde keer afgewezen wordt.

Het meest logische verloop zou zijn dat de Bitcoin koers eerst richting de onderste zone beweegt. Vervolgens kan Bitcoin omhoog breken – door de blauwe lijn heen – of verder zakken. Mocht dus de lijn óf de zone breken, dan is dit tekenend voor het verdere koersverloop. Meer hierover kan je in deze analyse lezen.

Daarnaast is het opvallend dat de koers daalt/gelijk blijft, terwijl de Bitcoin dominantie groeit. Wat is dit en wat kunnen we daaruit opmaken?

Wat betekent de dominantie in combinatie met de koers?

We pakken ook even de dagelijkse grafiek van de Bitcoin dominantie erbij. Dit is het percentage van de markt wat uit Bitcoin bestaat. De dominantie, in combinatie met de koers, kan 4 verschillende dingen betekenen. Dit wordt uitgelegd onder de dagelijkse grafiek van deze dominantie.

Dominantie omhoog, koers omhoog

Groeit de dominantie en ook de koers, dan zal de rest van de markt (alt- en stablecoins) niet veel bewegen. Het is op dat soort momenten goed om in Bitcoin te zitten, omdat de koers het dan uitstekend doet.

Dominantie omhoog, koers omlaag

Mocht de dominantie groeien en Bitcoin dalen, dan betekent dit dat er veel geld uit de markt wordt getrokken. Als het aandeel van Bitcoin in de markt krimpt en de prijs ook, dan is dat de enige logische conclusie. Het is in dat soort gevallen beter om aan de zijlijn te staan, vooral als je in altcoins zit.

Dominantie omlaag, koers omhoog

Bij een dalende dominantie en een stijgende Bitcoin koers is het een ander verhaal. In dat geval betekent het dat Bitcoin minder goed doet en er meer mensen in alt- of stablecoins zitten. Altcoins zijn op dat soort momenten een goede investering ten opzichte van Bitcoin, mits er niet heel veel geld in stablecoins zit.

Dominantie omlaag, koers omlaag

Dan komen we bij het laatste scenario: een dalende dominantie en een dalende Bitcoin koers. In dit uitzonderlijke geval is er niet bepaald een pijl te trekken op de markt. Het kan zijn dat Bitcoin gewoon daalt terwijl er niet veel in de markt gebeurt.

Het is hierbij erg afhankelijk van het percentage van de markt dat uit stablecoins bestaat. Want dit geeft twee nieuwe inzichten. Mocht er in dit geval veel in stablecoins zitten en weinig in altcoins, dan willen veel mensen aan de zijlijn staan, zowel bitcoiners en altcoin-holders. Zitten er weinig in stablecoins in het percentage, dan zijn altcoins veel beter dan Bitcoin (een zeer uitzonderlijk scenario).

De dominantie

Nu je dit weet, kan je nog eens gaan kijken naar de grafiek. De koers daalt of blijft ongeveer gelijk, wat betekent dat er dus meer procent Bitcoin komt, en dat het aantal stable- en altcoins daalt. Het is dus niet per sé een goede markt op dit moment.

Het is daarnaast wel interessant om te zien dat de dominantie zich ook tussen twee levels beweegt. Dit percentage is tot nu toe altijd richting de bovenste zone gegaan nadat het contact kreeg met de ondersteuning. Het is daarom aannemelijk dat de dominantie weer zal stijgen naar ongeveer 48%, maar het is dan wel wat beter als de koers ook eens mee zal stijgen. Mocht dit niet gebeuren, dan kan dit nog een slagveld opleveren in de altcoinwereld.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • ze zijn toch niet met ons zuur verdiende centen lopen,lijkt wel gas die bitcoin,alleen zo duur niet

    21 oktober 2022
  • ik volg de crypto markt al meerdere jaren en concludeer dat de bitcoin de laatste jaren erg dominant is geweest met als gevolg een logische correctie zoals we die nu zien.
    Mijn verwachting is dat de bitcoin zichzelf in 2023 zal herstellen en in waarde flink zal groeien richting de 30.000 euro eind 2023,waarna hij in 2024 zal gaan stijgen richting van 40.000 euro.

    Groetjes Eddy Drent

    21 oktober 2022