Analyse: Bitcoin is uitgebroken!

De zone waarin de prijs van bitcoin ongeveer twee maanden vastzat, is verlaten. Toen het weekend begon schuurde de prijs al tegen de weerstand aan, de druk werd opgebouwd en gisteren volgde de (voorlopige) capitulatie van de bears; de prijs schoot omhoog.

Fear & Greed

Dat betekent dat het sentiment gelijk heel positief is geworden. De bitcoin fear and greed index is gestegen en staat nu op 60: ‘greed’ (hebzucht). Dat is vanaf half november 2021 niet meer voorgekomen. Toen stond de prijs van bitcoin rond de 65.000 dollar.

Bull market (support band)

In de onderstaande weekgrafiek is de ‘bull market support band’ getekend. Dat is een band, opgebouwd uit 2 lijnen, die een gemiddelde van de afgelopen 20 (rood) en 21 (groen) weken aangeven; niet alleen verschilt de periode, ook zijn ze op een iets andere manier berekend (verschil EMA en SMA).

Over het algemeen is het idee dat als de prijs zich er boven bevindt, dat bitcoin in een bull market zit. Zoals je ziet is de prijs er – dankzij de de candle van de afgelopen week – in één keer boven terecht gekomen. Vele ogen zijn nu gericht op het testen van de vloer; een lijn die zo lang een plafond is geweest. Dat zien we als we kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één dag.

Fakeout of breakout

In deze grafiek zien we een ascending triangle; een oplopende driehoek. Dit wordt gevormd door prijsbewegingen waarmee analisten een horizontale lijn (in dit geval de rode zone) langs de swing highs en een stijgende trendlijn langs de swing lows trekken. Deze patronen worden gebruikt om te letten op breakouts – die in beide richtingen kunnen voorkomen, omhoog of omlaag. 

In dit geval was de kans op een uitbraak naar boven iets groter, en dat is ook gebeurd. Het kan gebeuren dat de prijs weer terug zakt. In zo’n geval spreken we van een fakeout. Het ideale scenario voor de bulls is dat de prijs even naar beneden gaat en vervolgens afketst op de rode zone. Dan spreek men echt van een breakout.

Korte termijn

We zoomen iets in en kijken naar de één-uurgrafiek. Daarin zien we ook de rode zone, tevens een oplopend trendkanaal en een aantal lijnen die gevormd worden door de  Fibonacci retracement tool. (Een populaire indicator die veel wordt gebruikt om weerstanden en support-niveaus inzichtelijk te krijgen.) 

Met welke zones kan er op de korte termijn rekening worden gehouden? Wel, mooi om te zien is dat 23.6% fib-lijn precies samenvalt met de bovenkant van de rode zone (zie blauwe pijl). Het ligt rond de 45.350 dollar. Mocht deze vloer niet houden, dan zien we de onderkant van de rode zone in beeld komen alsmede de onderkant van het oplopende trendkanaal (rode pijlen).

Maar in deze euforie kijk ik graag ook even naar boven. Daar zien we de 47.800 – 48.000 dollar als een nieuw plafond. Ook is er nog maar een kleine stijging nodig voordat de groene lijn van de hierboven beschreven Bull Market Support Band de rode lijn naar boven toe doorkruist. En dat is een extra bullish signaal.

Delen:

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.