Analyse: bitcoin maakt een testvlucht richting 44.200 dollar

Vlak voor het weekend is er een belangrijke testvlucht uitgevoerd. Na het warmdraaien van de motoren werd er afgeteld tot de ‘lift off’. Er vond een mooie stijging plaats, waarbij er enige wrijving ontstond bij het passeren van verschillende lagen. Eenmaal op volle snelheid werd de vlucht naar volle tevredenheid uitgevoerd en zijn er mooie hoogtes behaald.

Ik heb het natuurlijk over de koers van bitcoin, die in korte tijd meer dan tien procent steeg. Was dit een testvlucht, of is de reis naar onontdekte gebieden weer ingezet? Laten we kijken naar de grafieken, met de prijs in dollars.

Pieken en dalen

Op de grafiek waarin elke candle staat voor één week kunnen we nu bevestigen dat er vorige week een nieuw dal is neergezet. De prijs is de afgelopen week namelijk niet lager gekomen dan het laagste punt van de candle ervoor. Als we naar de pieken kijken dan zien we dat prijs vandaag al hoger is geweest dan het hoogste punt van vorige week! Maar om een duidelijk hogere piek neer te zetten zou de komende piek hoger moeten zijn dan die van de week van 27 december, waarvoor de prijs nog eens 22 procent moet stijgen. Dat is wellicht wat voorbarig maar als vanaf nu de dalen en pieken telkens wat hoger worden, kunnen we weer gaan spreken van een stijgende trend. Dat is nu (dus) nog niet het geval.

Spectaculair

Op de grafiek waarin elke candle staat voor één dag is de ‘testvlucht’ goed te zien: de lange groene candle die uit de paarse driehoek ontsnapt. De driehoek kan als een ‘ascending triangle’ beschouwd worden en dat geeft een prijsdoel aan van rond de 44.200 dollar. Hoewel er op de weg naar boven al een paar flinke weerstanden zijn doorbroken – denk aan de psychologische 40.000 dollar grens – is de prijs nu aangekomen bij de EMA 50.

Dit is een lijn die berekening maakt van de afgelopen 50 candles, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. De lijn is hier blauw aangegeven. Omdat het volume ondertussen is afgenomen (zie pijl onderaan de grafiek) lijkt het erop dat er niet voldoende brandstof is om de stijging vol te houden. Het wil niet zeggen dat er gelijk een duikvlucht wordt ingezet; na zo’n spectaculaire stijging is het gezond om even pas op de plaats te nemen. De EMA 50 kan een lastige barrière zijn.

Van weerstand naar steun

Het leuke van een flinke stijging waarbij weerstanden doorbroken worden, is dat deze zones nu getest kunnen worden als steun. We zien het gebeuren met de EMA 20 in de onderstaande grafiek, waarin elke candle staat voor één uur. Op het moment van schrijven is de prijs er aan de bovenkant op terecht gekomen en vervolgens weer naar boven gegaan. Deze lijn heeft dus als ‘steun’ standgehouden. Een andere steun is de zone die hier zwart is gemaakt. Bijna de gehele maand januari heeft hier veel prijsactie plaatsgevonden. Ook hier lijkt de prijs momenteel boven te blijven.

Prachtig begin

Gezien het afnemende volume en het wisselende sentiment op Wall Street, is het lastig te zeggen of deze raket nieuwe hoogtes gaat opzoeken of dat het slechts een testvlucht was, of een proefballonnetje. 

Naar boven kijkend ligt er weerstand rond de 42.700 dollar en daarna de (hierboven besproken) 44.200 dollar (37.300 en 38.600 euro). Naar beneden toe liggen er steun op 41.200 en 40.500 dollar (36.000 en 35.400 euro). Belangrijk is om deze steunen in de gaten te houden; zijn ze stevig genoeg? Het is in ieder geval een prachtig begin van de week.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.