Analyse: de angst is redelijk hoog, gaat Bitcoin naar 12.000 dollar?

De Bitcoin koers is al lang niet meer interessant. De prijs van de munt hangt al bijna anderhalve maand onder de 18.000 dollar. Om een beetje te kijken wat we de komende tijd kunnen verwachten, is het goed om het gevoel van de markt eens te bekijken. In deze analyse gaan we naast de koers ook kijken naar het marktsentiment.

Hoe ziet het grote plaatje eruit?

Eerst pakken we er kort de wekelijkse grafiek van Bitcoin bij (elke candle = één week). Daar zien we de belangrijkste ondersteunings- en weerstandslevels als blauwe zones. Hier reageerde de prijs van Bitcoin in het verleden het vaakst op.

De candle van vorige week deed een poging om de middelste blauwe zone weer te heroveren, maar dit mislukte. De koers daalde daardoor een stukje terug naar de koers waar we op dit moment zitten: 16.800 dollar. Een schamele prijs als je het vergelijkt met de koers van vorig jaar: 50.000 dollar.

Zo zie je maar dat er gigantisch veel kan veranderen in een jaar tijd. De koers heeft veel moeite om zichzelf interessant te houden, maar nog steeds geloven velen dat de koers weer zijn oude hoogtes zal bereiken. We gaan ietsjes meer inzoomen om te kijken wat de koers de komende dagen kan doen. Hiervoor pakken we de dagelijkse grafiek erbij.

Gaan we naar 12.000 dollar?

De middelste blauwe zone is hier uitvergroot, omdat elke candle hier voor 24-uur staat. Zo kunnen we ook de afwijzing van 9 dagen geleden beter zien. Helaas betekent het niet veel goeds als de prijs op zo’n belangrijk punt niet verder omhoog kan, omdat het aantal verkopers op deze belangrijke koers van 18.000 dollar de overhand nam.

De verwachting is dus dat we weer verder omlaag gaan als de koers niet nog een poging waagt om boven de 18.000 dollar te komen. We zitten momenteel in een onzekere tijd, en het belangrijkste is dat de koers in ieder geval geen nieuwe laagtepunten meer maakt. Ik heb het dan over een koers van onder de 15.500 dollar.

Dit was de prijs waar Bitcoin zijn bodem van 2022 heeft gemarkeerd – als de koers niet nog verder zakt. Een nieuw laagtepunt kan er voor zorgen dat Bitcoin richting de onderste blauwe zone beweegt, waardoor we een prijs in het vizier krijgen van 12.000 dollar, niet echt positief dus.

Angst en hebzucht

Omdat we al lang niet meer hebben gekeken hoe de blik van de markt op Bitcoin is, pakken we er een oude bekende grafiek bij: de Fear and Greed Index. Dit is een indicator waarmee je kan zien hoeveel angst en hoeveel hebberigheid er op de markt is.

Dit werkt als volgt: aan de linkerkant zien we waardes van 0 tot en met 100. Hierbij is een waarde van 0 de maximale angst, en 100 de maximale hebberigheid.

Zoals je kan zien beweegt deze index al een hele maand zijwaarts, met niet echt uitschieters naar boven of beneden. Maar toch is de huidige waarde van 27 erg laag. Dit betekent dat de angst groter is dan de hebberigheid. Je zou daarom misschien verwachten dat het beter is om uit te stappen bij veel angst, maar niks is minder waar.

Meestal als de angst het hoogst is, is dit erg dicht bij een bodem van Bitcoin. Het is daarom nog maar de vraag of verkopen zo’n verstandige keuze is. Dit wordt ook onderbouwd door een welbekende quote van Warren Buffet, een beroemde investeerder: “Ben bang als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als anderen bang zijn.” Het is geen garantie van de koers, maar het tekent een ander beeld dan dat we in de grafieken kunnen zien.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Als hebzucht overheerst en de verwachtingen vallen tegen dan ontstaat angst.
  Zo ook in de (droom)wereld van Bitcoin c.s.

  23 december 2022
 • Geen reacties? Flauwekul.
  Ik heb heb reactie geplaatst, maar ik kennelijk niet welgevallig. Is namelijk niet geplaatst.

  23 december 2022
 • Geen reacties? Flauwekul.
  Ik heb heb reactie geplaatst, maar is kennelijk niet welgevallig. Is namelijk niet geplaatst.

  23 december 2022
 • Ik vind het te prijzen dat jullie alle reacties hier plaatsen en hier ook netjes commentaar op geven! Dit in tegenstelling tot andere Crypto sites waar alleen “positief” toegestaan is.

  23 december 2022
 • $12000 à $13000 had ik al +- een jaar in gedachten. En vanaf de tweede helft van 2024 terug de hoogte in om in 2025 op minstens $150000 uit te komen. En dan op naar de volgende 4-jarige cyclus.

  23 december 2022
  • Word je wellicht betaald voor het ventileren van deze wankelmoedige gedachte?
   Natuurlijk niet, maar een klein beetje ergerniswekkend is het wel.
   Vooral als je al een jaar wist, dat de ineenstorting aanstaande was en dan nu roeptoeteren, dat in 2025
   $ 150.000,= haalbaar is?
   Ik hoop voor ons beiden daar in 2025 in goede gezondheid de discussie over aan te kunnen gaan. Het is wel een heel einde vooruit. Op kortere termijn geeft je glazenbol waarschijnlijk niets te zien?

   24 december 2022
 • Dank voor jullie analyse en mening. Echter. Crypto insiders, Manners, MSN, BTC direct etc. Allemaal verschillende analyses. Er is helaas geen gemeenschappelijke rode draad te vinden. Vooral als het gaat om TA. Dat het sentiment bearisch is, daar is wel consensus over. Logisch. Maar als consument kan je er verder niets mee qua duiding. Inherent aan het steeds hoger wordende speculatieve karakter maar ook toenemende manipulatieve karakter van de crypto wereld. Mass adaption lijkt verder weg dan ooit voor mijn gevoel. Wat is jullie mening? Hoort dit bij een bearmarket(is mn eerste) of vinden jullie het ook steeds gekker worden? Hoor graag jullie mening.

  24 december 2022
 • het wordt steeds gekker

  25 december 2022