Analyse: dit is waarom Bitcoin kan stijgen op korte termijn

Vandaag is de vijfde dag dat Bitcoin tussen de 23.000 en 24.000 dollar beweegt. De koers lijkt veel moeite te hebben met het kiezen van een duidelijke richting. Schiet de koers omhoog, dan zal Bitcoin hoogstwaarschijnlijk opnieuw de grote weerstand van de 25.000 dollar gaan testen. Het is de afgelopen weken wel duidelijk geworden dat het geen eenvoudige taak is om deze weerstand te doorbreken.

Wat bespreken we vandaag?

In deze analyse richten we ons eerst op de huidige positie van de Bitcoin koers en de relevante prijsniveaus. Vervolgens bespreken we de sterkte van de dollar, die wordt weergegeven op de DXY-grafiek. Deze grafiek heeft een grote invloed op de trend van Bitcoin, omdat er sprake is van een omgekeerde correlatie. Wanneer de dollar sterk stijgt, daalt de koers van Bitcoin (en andersom). Aangezien de DXY momenteel te maken heeft met enkele weerstanden, kan dit een positief effect hebben op Bitcoin.

De Bitcoin koers op de 4-uurs grafiek

Na een daling van bijna 10% heeft de koers een ondersteuning gevonden. De diagonale groene lijn op de grafiek hieronder loopt vanaf de bodem en houdt tot nu toe de opwaartse trend intact. We zien geleidelijk hogere laagtepunten en ook de volume-indicator staat er positief voor. De zwarte pijl geeft namelijk aan dat het handelsvolume toeneemt, wat betekent dat er meer kopers zijn bij een stijgende koers. Dit is een bullish signaal. 

Chart, histogram

Description automatically generated
BTC/USDT 4H

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het hier gaat om een grafiek op een laag tijdsframe. Hoewel het er nu gunstig uitziet, kan dit binnen enkele dagen volledig veranderen. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.

Bij verlies van de groene lijn als ondersteuning zal een aanzienlijke daling in het vooruitzicht liggen. Hierbij zullen ondersteuningsniveaus zoals de 21.500 en 20.300 dollar getest kunnen worden. In geval van stijging is het cruciaal dat de koers de weerstand rond de 25.000 dollar opnieuw test en deze keer doorbreekt. Het is niet alleen belangrijk dat er candles boven dit prijsniveau sluiten op de 4-uursgrafiek, maar vooral op de dagelijkse en wekelijkse grafiek. Dit biedt meer bevestiging dat de weerstand daadwerkelijk is doorbroken en dat we niet te maken hebben met een bulltrap.

De dollar geeft ruimte aan Bitcoin om te stijgen

De grafiek van de dollar laat twee negatieve signalen zien. Ten eerste ondervindt het weerstand van de zwarte lijn: de 50 Week SMA. Dit is een indicator die de afgelopen 50 weekkoersen bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt. Hierbij ontstaat een lijn. Daarnaast ondervindt de koers ook weerstand van de Bull Market Support Band (BMSB): de andere indicator op de grafiek hieronder. Wanneer de koers boven deze indicator beweegt, functioneert het als ondersteuning. Maar wanneer de koers eronder raakt, geeft het vaak weerstand. Dat laatste is momenteel het geval.

Chart, histogram

Description automatically generated
DXY 1W

Op dit moment is de dollar dus in een weerstandsgebied beland. Bij een duidelijke afwijzing van de weerstand en rode candles die hierop volgen, zal dit positief uitpakken voor risicovolle activa zoals Bitcoin vanwege de omgekeerde correlatie. Sluit de koers toch een wekelijkse candle boven beide indicatoren, dan moeten we oppassen. Een stijgende dollar betekent immers vaak een zwakker wordende Bitcoin.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.