Analyse: dit zou dramatisch zijn voor Bitcoin

De dagen vliegen voorbij. Het is alweer 7 dagen geleden dat grote rode candles voor een nieuw dieptepunt zorgden. Sindsdien is de koers niet lager dan de 15.400 dollar gekomen, en blijven verdere neerwaartse bewegingen uit. 

In de analyse van vandaag bespreken we wat de volgende beweging voor Bitcoin is. Allereerst werpen we een blik op de weerstanden en ondersteuningen. Vervolgens pakken we de aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven erbij, die ons laat zien dat de grafiek mogelijk nog niet rood genoeg gekleurd is …

De ondersteuningen en weerstanden

Voor een toekomstige beweging, is het altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de ondersteuningen en weerstanden die de Bitcoin koers kent. 

We beginnen bij de weerstanden. Op dit moment test de koers de aflopende rode lijn. Deze lijn is de afgelopen weken enkele keren getest, maar telkens opnieuw bleek deze weerstand te groot. Zien we de komende dagen wel een uitbraak naar boven, dan is de 17.600 dollar de eerstvolgende weerstand. Dit is het prijsniveau van het dieptepunt dat op 18 juni van dit jaar gevormd werd. 

De bovenste weerstandslijn is een hele zware jongen, omdat deze lijn is vaak als ondersteuning is getest de afgelopen maanden. Zoals je misschien weet verandert een belangrijke ondersteuning in een sterke weerstand. Geen twijfel over mogelijk dat koers het heel lastig gaat krijgen om hierboven uit te breken.  

BTC/USD 1D

Toch is de kans altijd aanwezig dat er nog geen eind is gekomen aan de neerwaartse trend van Bitcoin. Daarom is het ook altijd goed om de ondersteuningen te kennen die een eventuele toekomstige daling halt kunnen toeroepen. 

Allereerst de groene box die een aantal keren met succes getest is als ondersteuning. Tot nu toe gaat dit goed, en dat zou erin kunnen resulteren dat een mooie opwaartse beweging gerealiseerd kan worden.. Je moet echter niet te veel verwachten van deze box. Het prijsniveau kent namelijk bijna geen prijsactie in de geschiedenis van Bitcoin.

Stel, Bitcoin komt weer in een neerwaartse beweging terecht, dan is het beter om iets lager te kijken. 12% lager ligt namelijk een ondersteuningsniveau dat wel veel prijsactie kent: de 13.800 dollar. 

Wat is het vooruitzicht voor de S&P 500?

In de analyse van 26 augustus vergeleek ik de huidige trend van de S&P 500 met 2008. Op het moment van schrijven was de koers de derde piek aan het vormen: de derde afwijzing van de trendlijn. Al snel zagen we inderdaad dat de koers de trend van 2008 (koers in het blauw) bleef volgen. Een lager dieptepunt volgde, met daarna de laatste stijging. 

Ik noem het wel een laatste stijging, maar dat is natuurlijk alleen het geval als de koers de 2008 prijsactie blijft volgen. We zien namelijk dat na deze stijging een gigantische daling volgde …

SPX 1W

Welke gevolgen heeft dit voor Bitcoin?

Zoals u misschien weet, kennen de S&P 500 en Bitcoin een sterke correlatie. Als de grafiek van de aandelenindex rood is gekleurd, dan is dat vaak ook het geval bij Bitcoin. Stel, de aandelenindex blijft de prijsactie volgen van 2008, en er komt dus een grote daling de komende weken, dan zal dit ook zeker effect hebben op Bitcoin.

Om terug te komen op de ondersteuningen: het 13.800 dollar level zal hierbij belangrijk zijn. Daarnaast de 11.500, en mocht het echt heel bont worden, het 10.000 dollar level. Tuurlijk beweegt de koers van deze aandelenindex nooit helemaal tot in de puntjes hetzelfde als een aantal jaren geleden. De economie en omstandigheden zijn een stuk anders. Toch moeten we ons ervan bewust zijn dat een scenario als dit op tafel ligt en dat dit dramatisch voor Bitcoin zal zijn …

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • sterke correlatie!?

  Elke overeenkomst is puur toeval.

  29 november 2022
 • En……..Alexander, maakt crypto het verschil?????

  29 november 2022
 • Sterke correlatie!?

  Elke overeenkomst is puur toeval.

  Nogmaals deze reactie want zoals ik al verwachtte werd deze reactie eerder verwijderd.

  Vaak is berichtgeving op dit vlak eenzijdig, onvolledig en suggestief en vaak ook nog tegenstrijdig aan andere berichtgeving.

  29 november 2022
 • hi hi precies wat ik al dacht.

  29 november 2022
 • alleen nep journalisten verwijderen kritische reacties.

  29 november 2022
  • Beste Rdam,

   Wij verwijderen nooit reacties. Zelfs alle negatieve reacties op onze schrijvers laten wij er altijd netjes doorheen.

   Het enige moment dat wij reacties verwijderen is wanneer deze discriminerend of racistisch van aard zijn. En om dit te kunnen waarborgen moeten wij reacties handmatig goedkeuren. Daarom duurde het even.

   Hopelijk geeft dit antwoord op de verwarring,
   Vriendelijke groet,
   Kasper Wienk

   29 november 2022
  • ok mijn excuses voor het misverstand.

   29 november 2022
 • Als kenner denk ik zeker dat de bitcoin zomaar eens de € 500.000 kan raken binnen nu en een paar jaar.

  Deze reactie blijft zeker wel staan .. .

  29 november 2022
 • Zonder Bitcoin geen leven mensen snappen er nog nog steeds niks van maar als een keer gaat rollen zal je heel moeilijknog een Bitcoin kopen vooral schaars en heel duur

  29 november 2022
 • Rdam kan zich misschien beter profileren als Zwammerdam.

  29 november 2022
 • ongelofelijk zo’n analyse. alles is mogelijk maar het meeste klopt gewoon niet.

  30 november 2022
 • ik zie de correlatie ook .. bitcoin is de afgelopen 6 maanden 44,9% gedaald. S&P 4,2%. Zit allebei een 4 in 😏 Bitcoin zou toch buiten de oude economische randvoorwaarden een stabiele coin zijn. Geen inflatie, “de geld persen kunnen niet aangezet worden”. Geen overheidsbemoeienis en controle “daar hebben we het resultaat van gezien de afgelopen maanden”. Blijf maar lekker lijntjes door een grafiek trekken op basis van historische gegevens. Als dat niet helpt probeer de ingewanden van een vis of theeblaadjes. Heeft dezelfde kans op succes!

  30 november 2022