Bitcoin analyse: als geschiedenis enige indicator is…

De afgelopen dagen laat bitcoin weinig beweging zien op de grafiek. Het lukt maar niet om een dagelijkse candle boven de 21.600 dollar te sluiten. Toch zal het niet lang meer duren voordat bitcoin een beslissing zal gaan maken. 

Gaan we naar beneden uitbreken uit de bearflag, of is er toch nog echt ruimte om opnieuw een leg omhoog te zien? Daar gaan we vandaag op inzoomen. Met in ons achterhoofd een zeer belangrijke aandelenindex. 

Bearflag

Allereerst kijken we nog even naar de bearflag waar de koers zich in verkeert. De rode lijn is uiteraard de weerstandslijn, en de groene lijn de ondersteuning. Zoals ons de naam al laat weten is dit een bearish patroon en dat was wel duidelijk de afgelopen maanden. 

BTC/USDT 1D

De koers is dit jaar al 2 keer naar beneden uit een bearflag gebroken met een zeer grote daling als gevolg. Uiteraard weten we allemaal dat de koers niet constant dezelfde patronen zal blijven herhalen en op dezelfde manier zal uitbreken, dus of we nu weer een uitbraak naar beneden gaan zien en een daarop volgende gigantische daling is maar de vraag. Toch is het wel goed om je voor te bereiden op het slechtste scenario. 

Een sidenote hierbij is wel dat het niet voor iedereen het slechtste scenario is. Velen zitten namelijk op het puntje van hun stoel om weer een grote daling mee te maken, zodat ze bitcoin op lagere levels kunnen inkopen. Het is maar hoe je het bekijkt…

Maar de vraag is uiteraard wel of dit scenario uit kan spelen. Zoals je weet wordt de bitcoin koers beïnvloed door meerdere factoren. Zoals we eerder hebben besproken, is de sterkte van de dollar essentieel. En ook de aandelenindexen hebben een grote invloed op de bitcoin koers.

S&P 500

Een voorbeeld van zo’n aandelenindex is bijvoorbeeld de S&P 500: een van de grootste aandelenindexen van de Verenigde Staten. Deze index geeft een belangrijk beeld weer van de ontwikkelingen op de aandelenmarkt aan de hand van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. 

Kijken we naar de grafiek, dan zien we dat er een aflopende weerstandslijn te zien is. Voor de derde keer is de koers afgeketst van deze lijn, en het lijkt erop er opnieuw dalingen in het vooruitzicht liggen. Gisteren was een klein lichtpuntje toen we een aardig groene dag zagen tot aan de rode box. 

S&P 500 1D

Wanneer de S&P 500 de rode box doorbreekt, dan is dat al positief voor bitcoin. Breekt de koers ook nog eens de aflopende blauwe lijn, dan is er absoluut reden om optimistisch te worden. Dit zou absoluut fantastisch zijn voor deze aandelenindex, maar ook zeker voor bitcoin.  

Er is echter wel iets waar we toch even naar moeten kijken. De laatste tijd zie ik heel vaak dat de huidige situatie van de S&P 500, of andere aandelenindexen, vergeleken wordt met 2008. In 2008 zagen we namelijk precies hetzelfde patroon vormen op de grafiek. Kijk maar mee in de afbeelding hieronder. 

S&P 500 1W

Drie keer wees de koers de aflopende weerstandslijn af, en na de derde keer stortte de koers letterlijk in. Momenteel heeft de S&P 500 ook drie keer de aflopende lijn afgewezen, het is dus nu heel spannend of er weer een lager laagtepunt aan zit te komen. Gebeurt dit, dan zal dit zonder twijfel ook voor een lager laagtepunt zorgen bij bitcoin. 

Momenteel is de huidige economische toestand echter nog niet te vergelijken met 2008. Wel zien we dat de inflatie hoger is dan in de afgelopen tientallen jaren. Ook zijn er veel spanningen in de wereld. Laten we vooral de trend van de aandelenindexen blijven volgen, en hopen dat het niet zover zal komen als in 2008. 


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.