Analyse: wanneer geeft de dollar eindelijk ruimte aan bitcoin om te stijgen?

Na een paar weken met mooie groene candles, kleurt de bitcoin grafiek de afgelopen twee weken weer diep rood. De weekcandle die gisteren sloot stond een dikke 9 procent in het rood. De opwaartse beweging is volledig teniet gedaan, en dat is niet heel gek… Rond de 24.000 dollar heb ik meerdere malen geschreven over bearish patronen op de grafiek zoals de rising wedge en de bearflag en hoe deze patronen de ruimte kunnen maken voor rode candles. 

Goed, we zagen deze rode candles niet lang daarna, en de vraag die dan bij iedereen rijst is hoelang en hoe diep bitcoin kan dalen. Simpel antwoord? In de volatiele markt van bitcoin is alles mogelijk. Dus zekerheden bestaan niet. 

Daarom moeten we altijd op zoek naar indicatoren en correlaties die ons meer informatie kunnen geven over een trend of trendommekeer. En ja ik weet het, ik heb al vaak over de dollar sterkte geschreven, maar het blijft enorm belangrijk. Hoe sterker de dollar is, des te zwakker bitcoin is. Dus voor iedereen die nu helemaal bullish wordt omdat bitcoin vanaf hier nu echt omhoog moet: de DXY heeft zojuist een hoger hoogtepunt gemaakt. De koers staat hoger dan deze in de afgelopen 20 jaar is geweest. Is dat bullish? Nee, niet echt. 

In deze analyse ga ik een blik werpen op de DXY en analyseren wanneer en op welk level er eindelijk een top gevormd kan worden. Dit moment zou voor bitcoin een trendommekeer kunnen betekenen. 

DXY

Zolang de dollar sterker en sterker wordt, zal de bitcoin koers zijwaarts of neerwaarts bewegen. En dat is wel duidelijk te merken. De DXY maakt een hoger hoogtepunt, en Bitcoin komt steeds dichter bij een lager laagtepunt. De prangende vraag hierbij is wanneer de DXY eindelijk een top vormt. 

DXY 1W

We zien dat de koers de afgelopen jaren in een opwaarts kanaal beweegt, waarbij we steeds hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten zien. Blijft de opwaartse beweging intact, dan is de bovenste rode lijn (weerstandslijn) de eerstvolgende grote weerstand. Deze opwaartse lijn geeft al jaren weerstand, en het zal dan ook zeer lastig gaan worden om hier doorheen te breken. Gebeurt dit echter wel, dan is de top van 2001 de eerstvolgende weerstand. 

Ik heb het hier echt over gigantische weerstanden. De kans is zeker aanwezig dat de DXY niet zover zal komen. Maar toch moeten we hier wel rekening mee houden, aangezien er nog niet veel redenen zijn om te denken dat de opwaartse trend van de DXY stopt binnen korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan de EURO/DOLLAR verhouding. De euro is nu officieel minder waard dan de dollar, en het psychologische ondersteuningslevel van 1.00 is niet groot genoeg gebleken. Er is dus nu ruimte om verder te dalen, en dat zorgt er alleen maar voor dat de dollar sterker wordt. 

Goed, wat voor effect kan dit alles hebben op bitcoin? Allereerst is het maar beter om niet te hopen op massale opwaartse bewegingen wanneer de dollar sterker blijft worden. Wanneer bitcoin rode cijfers blijft laten zien, dan kijken we allereerst naar het 18.900 dollar level. Dit level heeft een aantal keren aanzienlijke ondersteuning geboden, en er is nog geen dagelijkse candle onder dit level gesloten. 

BTC/USD 1D

Sluit er echter een candle onder deze box, dan is de eerstvolgende ondersteuning het dieptepunt van 18 juni rond de 17.500 dollar. Ook hier zal de koers niet heel snel doorheen zakken. Maar, blijft de dollar sterk, blijft de neerwaartse beweging van bitcoin intact en speelt de bearflag volledig uit, dan is de mogelijkheid zeker aanwezig dat er een lager laagtepunt op de grafiek komt. Denk dan aan levels zoals de 12.000 dollar. 

Ik ben totaal geen fan om zover op de feiten vooruit te lopen, maar dit is denk ik wel het worst case scenario. We blijven vooral de koersen volgen, en hopen dat de volgende analyse er iets positiever uitziet. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.