Argentijnse centrale bank verbiedt handel in crypto’s

Alsof het nieuws nog niet slecht genoeg was, verbiedt de Argentijnse centrale bank het handelen in crypto. Dit nieuws komt net een week nadat twee Argentijnse banken deze handel wilden faciliteren.

Vlak na acceptatie banken

Dagen nadat twee banken van Argentinië besloten om de handel in crypto’s toe te voegen, verbiedt de centrale bank om transacties te doen. Dat meldt de bank in een persbericht, waaruit blijkt dat de centrale bank geen fan is van decentralisatie.

‘Financiële entiteiten mogen hun klanten geen operaties uitvoeren of faciliteren om deze uit te voeren met digitale activa, met inbegrip van crypto-activa en activa waarvan het rendement wordt bepaald op basis van de variaties die zij registreren, die niet worden gereguleerd door de nationale autoriteit en die niet zijn goedgekeurd door de Bank van de Argentijnse Republiek (BCRA)’, aldus het persbericht.

Risico te groot

Bij dit soort berichten komt natuurlijk altijd de vraag ‘waarom?’ Eén van de twee banken die crypto afgelopen week accepteerde, was de grootste private bank van Argentinië. Is de centrale bank ergens bang voor, snappen ze crypto niet, of is de dreiging van het IMF te hoog?

Uit het persbericht blijkt dat de centale bank de risico’s te groot vindt voor de gebruikers. ‘De maatregel die door de raad van bestuur van de BCRA is bevolen, is bedoeld om de risico’s te beperken die verbonden zijn aan operaties met deze activa die zouden kunnen worden gegenereerd voor gebruikers van financiële diensten en voor het financiële systeem als geheel.’

Omgekocht

De centrale bank volgt – ondanks het positieve voorbeeld van de twee Argentijnse bitcoin banken – het geluid van de IMF. Het is een begrijpelijke, maar misschien iets te overhaaste beslissing.

De inflatie in Argentinië is namelijk 52%, een aantal wat wij ons niet voor mogelijk kunnen houden. Als het land zou stoppen met crypto transacties, zou het IMF een schuld van 45 miljard dollar van Argentinië kwijtschelden. Het is daarom niet onlogisch, maar bitcoin had misschien wel een mooie rol kunnen spelen in het geboorteland van onze koningin.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.