Presidentsverkiezing Argentinië gewonnen door Javier Milei

Argentinië heeft een nieuwe president en hij is pro-Bitcoin, oplossing voor 150% inflatie?

Argentinië heeft gekozen voor de meest radicale oplossing: de Libertaire Javier Milei heeft de meeste stemmen gekregen en wordt de nieuwe president. Het land heeft te kampen met een van de ergste economische crises in jaren en Milei lijkt de oplossing te hebben. Interessant is dat hij een pro-Bitcoiner is.

Ideologische strijd

De inflatie In Argentinië bedraagt nu bijna 150%, een van de hoogste ter wereld. Op het stembiljet stonden twee mannen. De eerste is Sergei Massa van de huidige regerende partij en de minister van Economische Zaken van het land, die zegt dat de verandering geleidelijk moet gebeuren. Onder zijn bewind is die 140% inflatie ontstaan.

Aan de andere kant staat een ultraconservatieve libertaire econoom die belooft dit allemaal op te lossen door de Argentijnse peso in te ruilen voor de Amerikaanse dollar en drastisch te snijden in de overheidsfinanciering. Javier Milei is een echte Libertair en wil het helemaal anders doen.

Het volk heeft voor anders gekozen.

Milei, die een golf van kiezerswoede meevoerde, won met een groter dan verwachte marge. Hij kreeg ongeveer 56% van de stemmen, tegenover iets meer dan 44% voor zijn rivaal. Hierop moest Massa de overwinning erkennen van zijn tegenstander.

Grote uitdagingen en Bitcoin

De uitdagingen van Milei zijn enorm. Hij zal te maken krijgen met de lege schatkisten van de regering en de centrale bank, een krakend schuldenprogramma van 44 miljard dollar bij het Internationale Monetaire Fonds, een inflatie van bijna 150% en een duizelingwekkende reeks kapitaalcontroles.

Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Milei heeft namelijk Bitcoin tot zijn beschikking, hij staat bekend als een fervent Bitcoin-supporter. Als het om Bitcoin gaat, spreekt Milei positief over BTC en zegt dat Bitcoin ‘de terugkeer van geld naar de particuliere sector vertegenwoordigt, die de echte eigenaar is.’

Ofwel, deze Libertarier vindt dat de rol van de centrale bank kleiner moet worden, en dat het geld geregeerd moet worden door het volk. We zijn benieuwd hoe hij dat gedachtegoed weet te combineren met zijn plan om van de Amerikaanse dollar de nationale valuta te maken.

Misschien kan hij het beste even contact opnemen met zijn ambtgenoot uit El Salvador.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.