Bakkt gelanceerd! Wat is de invloed op de bitcoin koers?

Na maanden van twijfel en uitstel is het moment dan daar: Bakkt is live. Bakkt is een platform waarop investeerders kunnen handelen in bitcoin futures.

Bitcoin futures, maar dan anders

Met bitcoin futures kunnen handelaren speculeren op de bitcoin koers. Zo kunnen zij gokken op een prijsstijging (een longpositie) of een prijsdaling (een shortpositie).

Bitcoin futures zijn zelf niet nieuw, ze worden al sinds eind 2017 aangeboden door CME Group. Maar bij Bakkt worden de futurecontracten afgehandeld in bitcoins in plaats van in dollars. Handelaren storten bitcoin en krijgen ook in bitcoin uitbetaald. Investeerders verwachten dan ook dat Bakkt invloed op de bitcoin koers heeft.

Ook uniek is dat de bitcoin futures van Bakkt zijn gericht op de korte termijn. De futures lopen namelijk na één werkdag af. Bitcoins worden op de tweede werkdag na afloop afgeleverd aan de klant.

Bakkt biedt ook een maandelijks contract, maar investeerders zijn vooral benieuwd naar de dagelijkse variant. Dat brengt institutionele partijen dichter bij het kopen of verkopen van bitcoin wat vergelijkbaar is als bij een normale cryptocurrency exchange.

Lanre Sarumi, CEO van cryptoderivatenplatform LevelTradingField is dan ook enthousiast:

‘De dagelijkse contracten lijken op de spotmarkt, maar dan met de mogelijkheid om te shorten. Dat is huge.’

Vannacht live gegaan, wat is de invloed op de koers?

Bakkt is vannacht om twee uur live gegaan. De eerste handelsdag sluit om twaalf uur vannacht (allebei Nederlandse tijd). Veel traders kijken reikhalzend uit naar de invloed van Bakkt op de koers.

Tot dusver is er nog weinig gebeurd met de bitcoin koers. De koers is wat gedaald, maar voor bitcoinbegrippen beweegt de prijs zich in een kleine marge. Vergeleken met 24 uur geleden is de koers met 0,2 procent gedaald.

Voor de dagelijkse futurecontracten is er nog geen data beschikbaar. Kijken we naar de maandelijkse futurecontracten, dan heeft Bakkt op dit moment 18 bitcoin verhandeld. Dat lijkt weinig, maar dat kan ook te maken hebben met het tijdstip van de lancering van Bakkt. In Amerikaanse tijd is Bakkt op zondagavond acht uur gestart, wellicht waren er toen weinig institutionele partijen actief.

Maar er kunnen ook andere redenen zijn voor het lage volume. Volgens cryptocurrency investeerder Ari Paul zorgt de fysieke afhandeling in bitcoin voor de langzame adoptie: ‘Waarschijnlijk bouwt de interesse [naar Bakkt] langzaam op, omdat handelaren de contracten in bitcoin afsluiten. Met de futures van CME kon iedereen met de juiste registratie direct handelen.’

Wil je meer weten? Lees dan onze eerdere verslaggeving over Bakkt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.