Parlementslid Sint Maarten wil volledig salaris in bitcoin cash (BCH) en niet meer in gulden

Op zaterdag 19 maart maakte Rolando Brison bekend dat hij al zijn verdiensten in de politiek van Sint Maarten voortaan in bitcoin cash (BCH) uitbetaald wil hebben in plaats van de lokale gulden. Het is bijzonder dat een politicus in crypto betaald wil worden, laat staan in bitcoin cash.

Niet goed opgepakt door media

Voor we verder gaan over de politicus is het belangrijk om te weten dat bitcoin cash niet hetzelfde is als bitcoin. Verschillende media zoals de Telegraaf en de Metro hebben dit nieuws opgepakt, maar foutief verwoord. Zij schreven dat Brison zijn salaris in bitcoin wil ontvangen, in plaats van bitcoin cash.

Bitcoin cash wordt afgekort met BCH en bitcoin met BTC. Voor zover de naamgeving.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin bestaat sinds 2009 en BCH werd geboren op 1 augustus 2017. De blockchain van bitcoin werd op die datum in twee gedeeld, het grootste deel hiervan bleef bitcoin, maar een deel van de miners was het niet eens met hoe bitcoin op dat moment functioneerde. Zij kozen voor het andere deel en zo werd BCH geboren.

Oorlog om blokgrootte

Deze rebelse miners vonden dat de transactieblokken van bitcoin te klein waren. Zij redeneerden dat grotere transactieblokken voor een hogere transactiecapaciteit zou zorgen. Daarom zijn de transactieblokken van BCH inmiddels 32 MB. Ten tijde van de afsplitsing in 2017 waren deze blokken nog 8 MB groot, maar dat bleek dus niet genoeg voor BCH.

De blokken van bitcoin bleven 1MB. Dit betekent dat er meer transacties in een blok van BCH kunnen maar ook dat de blockchain vele malen groter kan worden. Op den duur is het niet meer te doen om de volledige BCH-blockchain op een normale computer te downloaden en zullen vooral miners en nodes met heel erg veel computerkracht hiermee werken.

In 2017 werd de strijd tussen BTC’ers en BCH’ers omschreven als The Blocksize War, Jonathan Bier schreef het gelijknamige boek.

Verschillen en overeenkomsten

Dat heeft weer gevolgen voor het decentrale karakter van de munt en zorgt er voor dat er minder computerkracht het netwerk van BCH kan ondersteunen (lees: beveiligen). Meer informatie over het opschalen van bitcoin en hoe bitcoin cash tot stand kwam lees je hier.

Verder werken de munten vrijwel gelijk, je hebt miners, een blockchain en nodes. Daarnaast kunnen coins heen en weer verstuurd worden en deze worden voor altijd opgeslagen op de blockchain, het digitale grootboek.

Uitbetaald in Bitcoin Cash

Terug naar Roland Brison, hij is lid van het parlement van Sint Maarten en leider van United Peoples Partij. Hij heeft een verzoek ingediend bij de minister van Financiën of hij zijn salaris voortaan in BCH uitbetaald kan krijgen, in plaats van gulden.

De politicus is van mening dat Sint Maarten moet blijven kijken naar “het steeds groter wordende cryptocurrency-fenomeen”. Brison drong er tijdens zijn aankondiging op aan dat hij de minister van Financiën van St. Maarten, Ardwell Irion, heeft gevraagd hem op de hoogte te houden van plannen voor het gebruik van blockchain-technologie bij de overheid.

Sint Maarten als crypto hoofdstad

“Ik geloof dat St. Maarten een kans heeft om de Crypto-hoofdstad van het Caribisch gebied te worden als we blijven innoveren en cryptocurrency en alle voordelen van blockchain-technologie omarmen.”

“Vandaag word ik de eerste gekozen functionaris ter wereld wiens salaris volledig wordt uitbetaald in bitcoin cash, aangezien ons land steeds meer gebruik gaat maken van cryptocurrency en blockchain”, tweette Brison. “Bedankt Roger Ver voor de begeleiding bij het maken van St Maarten de Crypto Capital of the Caribbean!”

Hij zei ook dat hij is begonnen met het onderzoeken om van BCH een wettig betaalmiddel te maken, daarnaast wil hij BCH- en NFT-transacties vrijstellen van vermogensbelasting.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hij kan toch net zo goed zijn loon zelf omzetten in crypto en dan heeft niemand daar zaken mee en dan is al die bombarie toch niet nodig

    22 maart 2022