Indonesië is van plan om belasting te innen op winst uit bitcoin en cryptocurrency

Indonesië, de grootste economie van Zuidoost-Azië, is van plan om belasting te heffen op winst uit cryptocurrency-transacties.

Belastingbetaler moet winst aangeven

Neilmaldrin Noor, een woordvoerder van de Indonesische belasting, zegt tegen Reuters dat het plan nog in een vroege fase bevindt. Ofwel, ze discussiëren nog over het hoe en wat. De belastingdienst van de archipel overweegt inkomstenbelasting te heffen over cryptowinsten.

Hij gaat in op de plannen: ‘Het is belangrijk om te weten dat … als er winst of vermogenswinst wordt gegenereerd door een transactie, de winst het onderwerp is van inkomstenbelasting. Dus de belastingbetaler die meerwaarde ontvangt, moet de belasting betalen en deze aangeven.’

Geen onderliggende waarde

Indodax, een crypto broker vergelijkbaar met het Nederlandse BTC Direct, zegt de grootste aanbieder te zijn van Indonesië. Zij zeggen dat het aantal actieve leden op het platform in april drie miljoen bereikte toen de prijs van Bitcoin en andere crypto-activa naar recordhoogtes steeg. Begin 2021 had Indodax 2,3 miljoen geregistreerde gebruikers.

De Financial Services Authority van Indonesië heeft investeerders gewaarschuwd voor het risico van investeren in cryptocurrency, met het argument dat het geen onderliggende waarde heeft en dat de prijzen zeer volatiel zijn. Indonesië behandelt crypto als handelswaar, maar heeft het gebruik ervan als betaalmiddel in het land verboden.

Triljoenen bijdragen aan schatkist

Het plan van de belastingdienst om in Indonesië winsten op crypto te belasten, werd voor het eerst onthuld door Teguh Kurniawan Harmanda. Dit is de COO van de lokale cryptobeurs Tokocrypto. Hij vertelde aan CNBC Indonesia dat spelers uit de industrie en overheidsinstanties, waaronder de Futures Exchange Supervisory Board (Bappebti) van het Ministerie van Handel, bespreken hoe ze een belasting kunnen heffen op cryptotransacties.

Harmanda zei dat de voorgestelde inkomstenbelasting op cryptowinsten 0,05 procent is. Dat is lager dan de belasting die in Indonesië betaald moet worden op winst uit gebruikelijke aandelenhandel, die is momenteel 0,1 procent. ‘We weten niet hoeveel belasting hiermee binnen wordt gehaald. Maar we zien dat de potentiële overheidsinkomsten uit crypto-activatransacties in 2024 triljoenen zullen bedragen.’

Dat klinkt veel, maar met de huidige wisselkoers krijg je voor 1 euro 17.240 Indonesische roepia.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.