Hoeveel Big Macs koop je met Bitcoin?

In 1986 introduceerde The Economist de Big Mac Index, een geinig bedoeld indexcijfer om de koopkracht van verschillende valuta’s wereldwijd te meten. En nu bestaat de Big Mac Index ook voor bitcoin. Hoeveel Big Macs kan je eigenlijk kopen van één bitcoin?

Wat is de Big Mac Index?

Voor we het daarover hebben: wat houdt de Big Mac Index nu precies in? Enkele decennia geleden claimde The Economist dat dit indexcijfer een handig hulpmiddel is om de koopkracht te meten.

Dat komt omdat de Big Mac in elk land ter wereld praktisch hetzelfde is. Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld in India, waar men geen rundvlees eet. Maar in de meeste landen bestaat de Big Mac uit dezelfde ingrediënten en verhoudingen.

Alles, behalve de prijs. Want voor 5 dollar kan je in Amerika één Big Mac kopen en in Mexico twee Big Macs. In Mexico krijg je dus meer voor hetzelfde aantal dollars.

Hieronder een grafiek van The Economist. Zij reduceren het mandje goederen waar inflatie op gemeten wordt tot 1 item, namelijk de Big Mac. Door naar lokale big mac prijzen te kijken, en de dollar als benchmark te gebruiken laat de grafiek zien in welk land een Big Mac over- of ondergewaardeerd wordt.

big mac index

Wat is de koopkracht van Bitcoin?

Deze Big Mac Index vertelt je dus veel over de koopkracht van de dollar overal ter wereld. Maar wat gebeurt er wanneer je deze index gebruikt bij Bitcoin?

In 2015 creëerde BitBond de website Bitcoin Purchasing Power Index (BitcoinPPI). Het doel van de website is simpel, het vertelt je hoeveel Big Macs je kan kopen met bitcoin. Volgens de website zelf maakt het de waarde van bitcoin ‘beter verteerbaar’.

In augustus 2012 kon je voor het eerst een hele Big Mac kopen van je bitcoin. Hoe anders is het nu. Met een prijs van 10.670 dollar kan je op dit moment 4.487 Big Macs kopen. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als op 16 maart dit jaar, toen kon je nog ‘maar’ 2.084 Big Macs halen bij de McDrive.

Op de website kan je ook zien hoeveel Big Macs je van bitcoin kan kopen in een ander land dan Amerika. Zo koop je in Nederland op dit moment 2.708 Big Macs van één bitcoin. In Argentinië, waar nu sprake is van hyperinflatie, koop je bijna 55.000 Big Macs.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.