Is ophef over crypto exchange Binance terecht? Analisten zien genoeg Bitcoin in reserve

Sinds de val van FTX worden de financiële reserves van alle cryptobedrijven in twijfel getrokken. Op dit moment ligt Binance onder het vergrootglas, maar volgens een analyse van CryptoQuant, lijkt de internationale crypto exchange genoeg reserves te hebben.

Binance heeft grote rol

CryptoQuant is een zogenaamd blockchain analysebedrijf en zij hebben gekeken naar de audit van de proof of reserve van Binance. De FUD rondom Binance kunnen we niet negeren, aangezien het de grootste crypto beurs ter wereld is. Als Binance omvalt, dan zal dat een groot effect hebben op de koersen.

Door de FUD (angst, onzekerheid en twijfel) hebben investeerders op één dag 3 miljard dollar aan crypto van Binance afgehaald. Dit versterkte de angst voor een bankrun en het eventueel omvallen van de beurs.

De volgende dag stabiliseerde de situatie zich echter en CEO Changpeng Zhao meldde dat de uitstroom van die dag niet eens in de top vijf van grootste voor de beurs stond.

Zijn er genoeg Bitcoin in reserves?

Eerder deze maand bracht Binance met accountantskantoor Mazars een proof-of-reserves rapport uit, maar het werd bekritiseerd als een overeengekomen procedure en geen volledige audit. Het rapport mist ook kritische informatie voglens John Reed Stark, dit is de voormalige chef van het Office of Internet Enforcement van de Securities Exchange Commission. Hij mist uitleg over de effectiviteit van interne financiële controles.

Woensdag deelde CryptoQuant hun analyse via Twitter en hierin bevestigen ze dat de reserves van Binance verantwoord zijn.

CryptoQuant heeft de bevindingen van accountantskantoor Mazars ondersteund en stelt dat de door Binance gerapporteerde verplichtingen zeer dicht bij de schatting van 99% liggen.

‘Het rapport laat zien dat de Bitcoin verplichtingen van Binance (deposito’s van klanten) voor 97% worden gedekt door de wisselactiva. Zekerheid neemt toe tot 101% wanneer rekening wordt gehouden met de aan klanten uitgeleende Bitcoin.’

Stablecoins en Ethereum

Het zit niet alleen snor met de Bitcoin reserves, volgens CryptoQuant laten on chain data zien dat de Ether- en stablecoin-reserves van Binance op dit moment geen ‘FTX-achtig’ gedrag vertonen.

‘Bovendien heeft Binance een acceptabele ‘schone reserve’, wat betekent dat zijn eigen token, BNB, nog steeds een klein deel van zijn totale activa is.’

Dat was anders bij FTX en het gelieerde Alameda Research, de rol van de eigen token nam ongezonde proporties aan.

Volgens dataprovider Nansen houdt Binance ongeveer 10% van hun reserves in hun eigen token BNB. Binance heeft momenteel 60,4 miljard dollar in totaal aan crypto op de openbaar gemaakte adressen, en 6,2 miljard dollar hiervan bestaat uit BNB.

De analyse van CryptoQuant is uitgevoerd door Ki Young Ju en hij reageert op een verhaal van Reuters dat eerder deze week naar buiten kwam. Young Ju zegt dat Binance’s Bitcoin en Ethereum reserves er normaal uitzien.

‘Mensen vragen me of Binance in orde is. Hun BTC-reserve daalde de afgelopen twee dagen met -8%, maar steeg met +24% tijdens de FTX-bankrun vorige maand. Er zijn misschien dingen die moeten worden verduidelijkt voor regulering, maar ik zie voorlopig geen duistere on-chain-activiteiten.’

Hopelijk houden de analyses stand en heeft Binance genoeg crypto in zijn reserves. Houd BLOX in de gaten voor het laatste nieuws!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.