Bitcoin koers kan deze week met 1000 dollar dalen door whales van CME

De bitcoin koers voorspellen is geen wetenschap. Eigenlijk verwoordt rapper Fort Minor dit nog het beste:

This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name

Bitcoin futurescontracten lopen af

Ok, een paar van die zinnen slaan nergens op maar waar het op neer komt is dat je hoogstens naar het verleden kan kijken en daar lering uit kan trekken (en een dosis geluk moet hebben). Dat is precies wat Trustnodes doet. Vrijdag lopen bitcoin futurescontracten op de Chicago Mercantile Exchange af, en dit is niet de eerste keer dat deze contracten bij de CME aflopen. Trustnodes kijkt daarom terug en komt tot de conclusie dat de bitcoin koers deze week nog met tien procent kan dalen. Dat komt neer op ongeveer 1.000 dollar.

Dit patroon is volgens Trustnodes zichtbaar sinds mei:

“Er zijn weinig dingen meer voorspelbaar in bitcoin. De prijs daalt elke laatste vrijdag van de maand als de futures verlopen, vervolgens stijgt de prijs weer. Misschien zal deze voorspelling op een dag verkeerd zijn, maar de meestermanipulators hebben leveren elke maand maatwerk.”

Hieronder zie je de koersdalingen in de laatste week van elke maand sinds mei.

Markt is te manipuleren

CME’s Bitcoin-futurescontracten worden sinds eind 2017 aangeboden. Deze contracten worden in dollars afgewikkeld. Je kan dit het beste vergelijken met het plaatsen van een sidebet bij blackjack in het casino. Je speelt zelf niet mee, maar je gokt dat iemand anders goed of slecht speelt. Ofwel, je gokt op een koersdaling of -stijging.

En als je genoeg geld, of bitcoin, hebt, dan kan je deze markt manipuleren. De American Finance Association heeft dit potentieel tot manipulatie geanalyseerd. In het rapport staat hoe beleggers te werk gaan met het manipuleren op de markt.

Omdat de future-contracten worden geleverd in dollar, moeten beleggers ook actief zijn op de gewone markt. Met alleen het afsluiten van een future-contract kunnen zij de prijs niet manipuleren.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


Na het inzetten van een shortpositie (gokken op daling) of longpositie (gokken op stijging) handelen beleggers op de bitcoin markt om de prijs te manipuleren. Beleggers zorgen dan dat ze tegen het einde van het future-contract dat bitcoin een zo gunstig mogelijke prijs heeft. In dit geval zijn veel investeerders waarschijnlijk short gegaan.

Uit het contract valt ook op dat naarmate het aantal manipulatoren groeit, de winst van manipulatie naar nul daalt.

Data gecontroleerd door Fundstrat

Ook Tom Lee, onderzoeker van Fundstrat ziet dit patroon rond de vervaldata van deze contracten. Hij keek naar het hele jaar.

“Bitcoin ziet dramatische prijsveranderingen rond de vervaldatum van CBOE-futures. Dit is opgemerkt door Justin Saslaw van Raptor Group. We hebben enkele gegevens verzameld en dit lijkt inderdaad waar te zijn. Over het algemeen is bitcoin met 18 procent gedaald in de 10 dagen voorafgaand aan het verstrijken van het CBOE-contract.”

De twee uitzonderingen op de regel waren in februari, waarvan Lee gelooft dat het verband houdt met het belastingseizoen, en in april, toen de prijs van BTC exponentieel hard groeide.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Interessant, bedankt.

    25 september 2019
  • Nou, je had gelijk 😉

    26 september 2019
  • interessante theorie! Ken je een website waar we de open interest van de BTC futurecontracten kunnen vinden? Dat zou de theorie kunnen bevestigen of ontkrachten.

    27 september 2019