Dit is niet de eerste grote bitcoin daling, mogelijke bodem ligt op 10.350 dollar

Als je de door de bomen het bos niet meer kan zien, dan is het raadzaam om een stapje naar achter te zetten. Dat geldt ook voor bitcoin. Hoe houd je perspectief als de koers blijft dalen? Door uit te zoomen op de grafiek, zie je dat grote dalingen vrij normaal zijn voor bitcoin.

Eerdere dalingen

Als bitcoin het patroon van eerdere grote dalingen zou volgen, dan ligt er nog wat pijn in het verschiet. Of een mooie koopkans, want volgens de modellen zou bitcoin dan kunnen dalen tot 10.350 dollar.

Bron: Arcane Research

In de grafiek hierboven is de rode lijn de huidige daling. Het beginpunt is genomen tijdens de vorige all time high van november 2021. De rode lijn loop tot 21 juni en is 222 dagen lang.

De andere gekleurde lijnen die over de grafiek gelegd zijn vertegenwoordigen eerdere cycli van april 2013, november 2013, december 2017 en april 2021.

2013 en 2017 waren erger

Tijdens de huidige daling van 222 dagen is de bitcoin koers met 73% gedaald en dit voelt voor velen ontzettend pijnlijk. Maar bitcoin OG’s werden in 2013 en 2017 veel harder op de proef gesteld.

Nadat de bitcoin koers een piek in november 2013 bereikte, duurde het 407 dagen en een daling van 85% voordat de bodem aangetikt werd. Dit lijkt op wat er na december 2017 gebeurde, toen bitcoin zijn toenmalige all time high van 20 duizend dollar bereikte. Het duurde vervolgens 364 dagen en een daling van 84% voordat de bodem werd bereikt en bitcoin weer kon klimmen.

Ligt bodem op 10.350 dollar?

Puur hypothetisch, maar stel dat bitcoin de gelegde blauwdruk van al deze cycli zou volgen, dan zou ergens eind 2022 een bodem bereikt moeten worden. En als de daling net zo hard is als in 2013 en 2017, dan kan de bodem liggen op 10.350 dollar.

In de praktijk lijkt de huidige situatie anders dan tijdens de voorgaande cycli. De hele economie lijkt richting een recessie te gaan en bitcoin is nu veel meer verweven met de algehele financiële markten. Hierdoor zijn de sterkte van de dollar (lees: beslissingen van de Amerikaanse centrale bank), wereldwijde regelgeving en de aandelenmarkten van invloed op de prestaties van bitcoin.

Echte OG’s kennen de klappen van de zweep en weten dat wrijving glans geeft. Niet elke maag is sterk genoeg om te kunnen profiteren van een investering met een asymmetrische potentie.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Gaat niet gebeuren gezien het niet in lijn is met de totale marketcap. We gaan heel misschien met een beetje geluk net onder de 15k (in dollars). Zou willen dat hij tot de 10k ging zakken, maar dat is echt een onrealistisch droomscenario.

    27 juni 2022
    • Dit is wel realistisch hoor Maurits. Stijgen kan die voor geen ene meter. Deze droom wordt werkelijkheid

      28 juni 2022