Waarom vrijdag 27 mei make or break is voor bitcoin

Bitcoin heeft de afgelopen 15 dagen niet boven de 30.000 euro weten te sluiten. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat bitcoin zelfs een goede 37 procent in de min. Hoewel dat een flink verlies lijkt, zijn er genoeg techbedrijven die het in 2022 een stuk zwaarder hebben.

Dat lijkt alles te maken te hebben met de duistere macro-economische vooruitzichten waar we momenteel mee te kampen hebben. De inflatie bereikt wereldwijd een kookpunt en centrale banken doen er met een hogere rente alles aan om die te temmen. Die hogere rente gaat helaas wel ten koste van de economie. Een hogere rente betekent immers dat financiering duurder wordt en dat kan bedrijven en individuen onder druk zetten. Met als gevolg dat er assets verkocht moeten worden om de rekeningen te betalen.

De open-interesse voor de maandelijkse optie-deadline die op 27 mei staat in de bitcoin-markt is momenteel 1,81 miljard dollar (1,7195 miljard euro). Het daadwerkelijke getal ligt waarschijnlijk lager, want de bulls zijn vooral verrast door de 26 procent die de bitcoin koers de afgelopen 30 dagen inleverde.

Bulls werden verrast door dalingen bitcoin

De call-to-put verhouding van 1,31 is een reflectie van de 1,03 miljard dollar (978,5 miljoen euro) aan open-interesse in call (koop) opties tegenover 785 miljoen dollar (745,75 miljoen euro) aan put (verkoop) opties. Zoals het er nu voorstaat zijn 94 procent van de call-opties waardeloos op de verloopdatum van 27 mei.

Als de bitcoin koers onder de 31.000 dollar (29.450 euro) blijft op 27 mei, dan zijn er slechts voor 60 miljoen dollar (57 miljoen euro) aan bruikbare call-opties beschikbaar voor de bulls. Dat is het geval omdat het geen zin heeft om bitcoin te kopen tegen een hogere koers dan de marktwaarde.

Bears kunnen op 27 mei flinke winst binnenhalen

Er moet een klein wonder gebeuren voor de bulls om er nog een feestmaand van te maken. De opties verlopen morgen en de bitcoin koers is momenteel sterk in het voordeel van de bears.

Blijft de koers tussen de 28.000 en 30.000 dollar, dan zijn er voor de bulls 800 contracten die met winst afgesloten kunnen worden en voor de bears 14.200 contracten. Het netto-resultaat is een winst voor de bears van 390 miljoen dollar (370,5 miljoen euro).

Eindigt de koers tussen de 30.000 en 32.000 dollar, dan mogen de bulls 2.050 contracten met een positief resultaat activeren en de bears 11.200 contracten. Netto pakken de bears daarmee 250 miljoen dollar (237,5 miljoen euro) aan winst ten opzichte van de bulls.

Schieten we morgen naar een koers van tussen de 32.000 en 33.000 dollar, dan pakken de bulls 5.650 contracten met winst in en de bears 9.150 contracten. Ook dan eindigen de bears met een netto-winst van 110 miljoen dollar (104,5 miljoen euro) ten opzichte van de bulls.

Om het verlies te beperken hebben de bulls in korte tijd dus nog een hoop werk te verzetten. Zelfs een rally van 8 procent brengt bitcoin naar een niveau waarop het verlies rond de 100 miljoen euro is. Het lijkt er dan ook de bears deze week een feestje mogen vieren.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Crypto’s waren toch hét medicijn tegen inflatie, en zouden hiervan moeten profiteren?

  26 mei 2022
 • Ik vind het echt hilarisch wat voor onwaarschijnlijk onzinnige redenaties hier gebruikt worden om te verklaren wat er gaande is. Net wat past eigenlijk. Soort religie. Bitcoin zal een stille dood sterven. Dat is voor mij een zekerheid.

  27 mei 2022
  • Daar ben ik ook al jaren zeker van. Is puur speculatie. Er komen ook steeds meer munten, iedereen wil er wat mee verdienen.

   27 mei 2022
  • Ngmi

   27 mei 2022
 • Bitcoin is op sterven na dood ,en dan allemaal die zogenaamde analisten die wat de koers omhoog proberen te praten. Word wakker mensen bitcoin is gewoon gebakken lucht. Toch wens ik iedereen veel GELUK.

  27 mei 2022
 • Niet alleen hilarisch wat men schrijft, maar meer inderdaad iets schrijven wat in de kraam te pas komt. Mijn oproep: geef eens een eerlijke, open en transparantie omschrijving hoe het werkelijk zit en niet verzanden in nietszeggende ”analyses” waar – de tijd heeft dat geleerd – niets van terecht komt. Niet de eigen fliosofie de wereld in slingeren, omdat kennelijk de eigen portemonnee geraakt wordt.
  Het wachten is gewoon op een verdere vrije val. Doe de oogkleppen af en je zult het zien. Dat moet je natuurlijk wel willen…….

  27 mei 2022
 • Ik heb heb mooi alternatief voor bitcoins. Mijn scheten opgevangen in een potje.
  Als veel mensen interesse hebben wordt dit geld waard. Dus influencers maak de mensen gek.
  Verder is het gewoon gebakken lucht (in een potje) maar veel energiezuiniger.
  Ben toch blij dat ik meer heb belegd in stenen die je kunt vasthouden .
  p.s. wees er snel bij nu de prijs nog laag is.

  O, ja volgens mij gaat de prijs naar beneden omdat we het geld, na niet weten wat we met ons geld moesten doen tijdens corona, weer kunnen uitgeven aan (vlieg)vakanties en duurdere boodschappen. Dus het vastgezette geld (aandelen, bitcoins e.d.) wordt zo langzamerhand opgenomen voor leuke dingen i.p.v. naar het scherm turen om de koersen te volgen.

  En als je denkt dat de koers gaat stijgen is nu een mooi koopmoment.

  Voor ieder wat wils.

  27 mei 2022
  • Dat is een goeie! Waar blijven de ”onderbouwde” reacties van de zelfbenoemde experts van BTC?

   30 mei 2022
 • Het lijkt wel dat er eerst iets gebeurd wat er gemanipuleerd is en daarna moet er een bullshit verhaal bij verzonnen worden.. crypto is manipulatie van de elite

  27 mei 2022
 • Crypto’s zijn zoals de beurs. Er zitter er goede en slechte tussen. Wie vroeger zijn geld op L&H had gezet was ook al zijn geld kwijt. De bitcoin en Etherium zullen zeker blijven bestaan. Gaat de koers baar beneden dan is dit een oppotuniteit om te kopen. Vergeet niet dat 2 jaar geleden de BTC naar 4000 USD is gedaald en vervolgens naar 69000 USD is gestegen in een jaar tijd

  28 mei 2022
  • Ik zou zeggen: koop je suf, maar niet zeuren als je jezelf in de ellende stort, want dat is je voorland.

   29 mei 2022
 • Jullie zien het verkeerd de mensen die hier al 10 jaar in zitten maken zich niet druk jullie wel verklaard geen ervaring vanuit jullie paniek en veel negatief nieuws
  Een wijze les dit zijn de beste momenten om te kopen
  Over een jaar of 2 klagen jullie weer weet je nog 2022 had ik maar gekocht.

  28 mei 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.