Bitcoin kan met 4.400 procent stijgen, en dit is waarom

Oh nee, bitcoin gaat keihard naar beneden!

Nee hoor, dat was de grafiek van Matic. Die daalde afgelopen nacht met maar liefst 70 procent. Vergeleken met Matic lijkt de bitcoin koers wel stabiel. Kan de koers voor oud en nieuw nog richting de top?

Bekijk de video of lees verder.

Koers breekt (eindelijk) uit de trendlijn

Je kijkt naar de bitcoin koers van eind oktober tot en met nu. Op de grafiek stelt elke candle een uur voor.

De bitcoin koers is eindelijk uit de dalende trendlijn gebroken. Al weken lukte het bitcoin niet om door de lijn heen te breken. Maar gisteren gebeurde het toch, en dat is een positief signaal. Dit kan betekenen dat de dalende trend van afgelopen weken voorbij is, en dat de koers weer de weg omhoog vindt.

Ook een mogelijkheid is dat de koers de trendlijn nog een keer moet testen. Dat betekent dat bitcoin de trendlijn nogmaals opzoekt, en vanaf daar omhoog stuitert. Dat is alleen maar positief, want dat bevestigt de uitbraak.

Een nieuwe daling onder de trendlijn is slechter nieuws, dat betekent dat de dalende trend wordt voortgezet.

Voor oud en nieuw nog een extra feestje?

Nu zoomen we wat uit op de grafiek. Je ziet de bitcoin koers van 17 juni tot en met nu. Elke candle stelt vier uur voor.

Op de wat langere termijn beweegt de prijs van bitcoin nog steeds tussen twee dalende trendlijnen in, op de grafiek in het oranje. Deze trendlijnen lopen evenwijdig, en daarom noem je dit een kanaal. Breekt de koers voor oud en nieuw nog uit dat kanaal?

Sinds eind november bevindt bitcoin zich in een positief momentum. Dat zie je op de grafiek hieronder aan de stijgende trendlijn in het blauw. Blijft deze trendlijn ondersteuning bieden? Dan kan de koers nog voor oud en nieuw een poging doen om uit het kanaal te breken. Om precies te zijn op 29 december.

Op de grafiek hieronder hebben we dezelfde situatie wat ingezoomd. Je ziet het kanaal en de stijgende trendlijn:

Op de lange termijn nog steeds volgens schema

Kijken we naar de hele lange termijn, dan ligt bitcoin nog steeds op schema. Op de grafiek hieronder zie je nu de bitcoin koers van eind 2013 tot en met nu. Elke candle stelt een week voor. Let op, de grafiek is nu uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Dat komt omdat je met deze valuta verder terug kan kijken op de grafiek.

De lijn die dwars door de grafiek heen loopt is de 100-weken Moving Average. Een Moving Average is het voortschrijdend gemiddelde van een bepaalde periode. Je kan de lijn zien als een bewegende weerstand of ondersteuning.

Bekijk je deze Moving Average, dan lijkt de koers een bepaald patroon te vormen:

 • Eerst breekt bitcoin uit de Moving Average naar beneden. Dat zie je aan het rode kruisje.
 • Daarna vormt de koers een bodem. De bodem van 2018 was 2.700 euro.
 • Ten slotte breekt de koers opnieuw door de trendlijn, maar dan naar boven. Dat zie je aan het groene pijltje.
 • Hierna vindt bitcoin weer de weg omhoog.

Het lijkt er op dat bitcoin nu hetzelfde pad bewandelt als de vorige keer. Maar het blijft wel spannend! De koers beweegt zich namelijk nog steeds rond de Moving Average, en heeft hierna nog geen duidelijke beweging omhoog gemaakt.

Eerste golden cross sinds 2016, mooie tijden op komst?

We blijven nog even bij de Moving Averages. De 50-weken Moving Average stijgt nu boven de 100-weken Moving Average. Zo’n kruising noem je een golden cross, en dat is voor de lange termijn een heel goed teken.

De laatste keer dat dat gebeurde was in de week van 23 mei 2016. Dat was de opmaat voor de grote beweging omhoog richting de top van 16.600 euro. Vanaf dat punt tot de top steeg de koers met maar liefst 4.395 procent! Kunnen we nu ook zo’n stijging verwachten?

Meer weten over Moving Averages? Bekijk dan deze pagina.

Wat zijn onze verwachtingen van bitcoin?

Ondanks deze positieve analyse proberen we toch objectief te blijven. Daarom lees je in dit allerlaatste gedeelte van de analyse maar liefst twee verschillende scenario’s. Voor ieder wat wils!

Bullish
In ons positieve scenario blijft de koers de stijgende trendlijn volgen. Rond het einde van het jaar bereikt bitcoin dan de bovenkant van het kanaal, ongeveer op 7.400 euro. Breekt de koers ook daar uit? Dan kunnen we onze ogen weer richten op het toppunt van 2019, rond 12.200 euro.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan zakt de koers naar de onderkant van het kanaal. Een waarde van 5.600 euro is dan zelfs mogelijk.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • https://www.tradingview.com/symbols/BTCUSDLONGS/

  ook bijzonder.

  10 december 2019
  • Wat kan ik daar uit concluderen ?

   10 december 2019
   • De meerderheid van de traders denkt dat de koers gaat stijgen. (long posities) Maar op zich zegt niet ook weer niet heel veel. Het kan tot een spectaculaire koers stijging leiden, maar ook flink dalen…

    11 december 2019
 • Niets. Niemand kan de toekomst voorspellen

  10 december 2019
 • Kijk naar de ontwikkeling van mmxiv bij de 3e halving knalde die omlaag terwijl ik omhoog had verwacht. De cyus duurde maar een jaar en toen was de munt klaar. Nu waard 0.0 dus doe het rekenwerk. Bitcoin gaat naar beneden. En flink ook!!

  12 december 2019
 • Bitcoin word weer een tientje waard alleen niemand wil het onder ogen zien

  12 december 2019
 • Grappig om altijd die Bitcoin haters onder bijna elk artikel te lezen. Bitcoin is hier om te blijven. Zelfs al zouden er geen nieuwe investeerders meer instappen dan wordt het vanzelf meer waard in Euro’s. Waarom? Omdat de inflatie van de Euro zelf zorgt dat ons geld met de dag minder waard wordt. Nee, de dingen om je heen worden dus niet steeds duurder. Het is ons geld wat steeds minder waard wordt. Meneer Hyperinflatie staat op de hoek en en dan wil ik alle Bitcoin en cryptohaters nog wel eens spreken.

  12 december 2019
 • Ieder jaar is de laagste stand nog steeds hoger dan het jaar daarvoor.

  Het is nog steeds een win win situatie, ik heb overigens geen Btc wel Ltc

  12 december 2019