We zitten middenin een oorlog tegen contant geld, tijd voor bitcoin

De oorlog tegen contant geld woedt al een tijdje, zonder dat we het doorhebben. Ogenschijnlijk kleine berichten die als voetnoten in het nieuws worden gepresenteerd vertellen een gezamenlijk verhaal: contant geld is om verschillende redenen niet wenselijk. De laatste wapenfeiten komen uit Italië en Griekenland.

Eerst Italië

Vanaf 2020 zijn contante betalingen vanaf 2.000 euro in Italië illegaal. Een jaar later wordt dat bedrag verlaagd naar 1.000 euro. En winkeliers die hier niet aan mee willen doen? Die krijgen een boete opgelegd.

Dan Griekenland

Ook Griekenland laat zijn spierballen zien. Voor zover wij de berichtgeving volgen, lijkt het er op dat Grieken een derde van hun inkomen elektronisch moet uitgeven. Halen ze deze drempel niet? Dan moeten zij een boete van 22 procent betalen. Dit beleid is redelijk pervers te noemen.

Eerder schreven wij al over Argentinië en Libanon. Ten tijde van crisis en protesten werd het hele bankensysteem wekenlang afgesloten. De officiële lezing is dat het gevaarlijk is om banken open te houden tijdens protesten maar dit neigt meer naar grootschalige en strenge kapitaalcontroles.

Het Australische parlement is ook bezig met een wetsvoorstel tegen contant geld.

Ook Nederland wil contant geld weren

Terug naar Europa. Ook in Nederland is de oorlog in volle gang. Ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben het plan om zogenaamd witwassen tegen te gaan. Winkeliers en handelaren die meer dan 3.000 euro cash aannemen, worden strafbaar.

Begin december werd bekend dat de ABN AMRO liefst 470 pinautomaten wil sluiten. Zogenaamd omdat er plofkraken zijn uitgevoerd bij verschillende automaten. Het is dat de Amsterdamse media hier bovenop sprongen, omdat zij tien pinautomaten dichtgetimmerd zagen.

Plofkraken als excuus

Enkele honderden transporteurs, beveiligers, en aannemers gingen op pad, met boedels vol houten planken om de boel dicht te timmeren. In de banken stonden medewerkers klaar om verbaasde klanten te vertellen waar ze heen konden voor stortingen en opnames nu hun favoriete automaat ‘om veiligheidsredenen’ was gesloten.

Wat dat betreft komen die plofkraken goed uit. Ze bieden een goed getimed argument om geldautomaten definitief af te sluiten.

Maar hoe kan je Nederlanders het beste bewegen om zo min mogelijk contant geld te gebruiken? Door ze in de portemonnee te raken. ING-rekeninghouders die minder dan vier keer per jaar de geldautomaat bezoeken, wordt 20 procent minder aan kosten in rekening gebracht op de betaalrekening.

Deze twee Nederlandse banken werken ook samen met de Rabobank om het aantal pinautomaten in Nederland drastisch te verlagen. Al hun machines worden uiteindelijk gesloten en vervangen door opvallend gele automaten genaamd Geldmaat.

Griekse burgers worden gestraft als ze niet genoeg elektronische betalingen doen en Italiaanse ondernemers worden gedwongen om de hoeveelheid contant geld die ze kunnen accepteren te beperken.

Denk daar eens even over na.

Anonimiteit wordt veel minder

Burgers worden door regeringen gedwongen om openheid over hun geldstromen te geven. De belangrijkste eigenschap van contant geld is dat je anoniem kan betalen, en die wordt steeds meer ingeperkt. En dat allemaal onder het mom van criminaliteit tegengaan en witwassen in te dammen.

De controle over je zelf verdiende geld ligt binnenkort in handen van regeringen en banken. Mochten centrale banken er in slagen om eigen cryptocurrency’s te ontwikkelen én regeringen zo ver krijgen dat dit een verplichte betaalmethode wordt, dan is het hek helemaal van de dam.

Aan jou de keuze

Hopelijk snap je onderhand waar dit artikel naar toe gaat. We hebben twee opties:

 • Optie a: centrale partijen de macht over onze individuele rijkdommen geven
 • Optie ₿: decentrale oplossingen gebruiken waar wij zelf de baas over zijn

De eerste optie is simpel en vergt alleen totale overgave. De tweede optie is moeilijker en zal worden tegengewerkt door diezelfde centrale partijen die optie a mogelijk maken maar het resultaat is het wel waard: behoud van individuele soevereiniteit.

De opties zijn duidelijk, het is aan jou om te beslissen waar jij waarde aan hecht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • …. In de zuidelijke landen krijg je soms korting wanneer je cash betaalt. Zwart geld stroom is denk ik enorm. Neemt niet weg dat ik het er absoluut mee eens ben dat overheden en banken geen totale controle mogen krijgen over onze geldstormen.

  11 december 2019
   • Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar zal dat dan 10% of meer zijn op het totale bedrag?

    11 december 2019
   • In Griekenland en Italië is de zwarte economie enorm. Om nog maar van de steekpenningen te zwijgen die ja aan ambtenaren moet betalen om iets gedaan te krijgen. Volgens schattingen kan de staat zo’n 100 miljard mislopen in Griekenland. Je kan geen gulle uitkeringen hebben (zoals een taxibestuurder die een uitkering voor blinden krijgt) als niemand belatingen betaald.

    12 december 2019
 • haha jullie denken dat het om het zwart geld te doen is denk eens verder dan je neus lang is
  blijven we ons als schaap gedragen of maken ze nog grotere schapen van ons-gewoon een
  smoesje om ons met z’n allen nog onvrijer te maken wat als alles elektronisch is en op een
  bepaalde dag trekken ze de stekker er uit waar is jouw geld denk je denk je nu echt dat je
  nog geld bezit-dit is pas de eerste stap eerst alles elektronisch het volgende is de chip als
  we ons niet gedragen kunnen we buiten spel geplaatst worden en zo gaan we aardig op weg
  naar de robotmens niet wetende dat hier een doelbewust plan achter zit.
  Hoe zit het met het griepvaccin denk je dat je werkgever met jou inzit dat je de griep
  zou vangen natuurlijk niet het schaap moet presteren en mag niet ziek vallen !

  12 december 2019