‘Bitcoin is giftig en er is een gebrek aan leiderschap’

Justin Bons is een Nederlandse criticaster van Bitcoin en dat is op zijn minst bijzonder, aangezien hij een cryptofonds beheert. Hij heeft 17 argumenten waarom Bitcoin waardeloos en achterhaald is.

Gisteren bespraken we de eerste 8 argumenten, dat artikel lees je hier terug. Vandaag gaan we in op de laatste 9 punten uit zijn betoog.

Reden 9: Geen privacy

Bons betoogt dat er geen privacy is op Bitcoin vanwege de blokgroottelimiet die de anonimiteitsset vermindert en een gebrek aan significante privacyverhogende technologieën.

Dit is een van de weinige kritische punten waar Bons gelijk in heeft, als je privacy belangrijk vindt. De blockchain van Bitcoin is transparant en dat betekent dat elk adres en elke balans inzichtelijk is. Hiermee kan je niet direct achterhalen van wie de adressen en BTC toebehoort, maar een beetje speurneus (lees: Chainalysis) kan hier zo achter komen.

Er zijn methodes om meer privacy te krijgen, zoals coinjoin, maar deze zijn niet zonder haken en ogen.

Reden 10: Inefficiënt en verspillend vergeleken met PoS

Bitcoin maakt gebruik van proof of work, volgens Bons een verspilling vergeleken met proof of stake (waar altcoins veelal gebruik van maken). Bitcoin is het veiligste netwerk van de wereld en dat komt doordat het de eerste is, de populairste is en omdat de financiële prikkel van proof of work werkt.

Veiligheid is iets waard, zeker als je ziet dat de netwerken van altcoins met succes aangevallen kunnen worden.

Deze stelling kan je ook omdraaien, namelijk dat het altcoins gewoon niet lukt om een waardig proof-of-work-model op poten te zetten omdat er niet genoeg interesse is om te minen.

Reden 11: Minder gedecentraliseerd in vergelijking met PoS

Dit is wellicht het slechtste punt van zijn hele betoog. Hoe meer coins je hebt, des te meer inspraak je hebt bij proof of stake. Vergelijk dat eens met Bitcoin, waar iedere miner, waar dan ook ter wereld, een gelijke kans heeft.

Reden 12: Toxische cultuur

Hiermee doelt Bons op de giftige cultuur die heerst rondom Bitcoiners op social media. Dat zegt meer iets over deze mensen op social media dan over Bitcoin zelf. En net als bij vaker, is het en kleine minderheid die online zijn stem verheft, vergeleken met de miljoenen die Bitcoin hebben.

Reden 13: Disfunctioneel bestuur (effectieve gecentraliseerde controle door de dominante van Bitcoin Core)

Een Bitcoin client is software om Bitcoin draaiende te houden, er zijn verschillende aanbieders, maar Bitcoin Core is veruit de grootste. Iedereen staat echter vrij om een client te kiezen, en zelfs om Bitcoin Core te forken.

Reden 14: Verankerd leiderschap door gebrekkig bestuur

Bitcoin kent geen leiderschap, er staat niemand aan het hoofd, zelfs geen vertegenwoordiging van alle bitcoiners. Dit argument slaat kant nog wal.

Reden 15: Onvermogen om deze problemen op te lossen vanwege disfunctioneel bestuur en giftige cultuur

Er zijn goede en slechte ideeën om Bitcoin te verbeteren. Iedereen mag zijn idee pitchen via een verbetervoorstel. Deze worden BIPS genoemd: Bitcoin Improvement Proposals. Deze BIPS worden vervolgens besproken op social media en andere kanalen, en dat kan er giftig aan toe gaan, maar dat verandert niets aan het proces. Namelijk dat er een BIP ingeschoten kan worden en dat het netwerk beslist om hier wel of niet in mee te gaan.

Reden 16: Zelfversterkende echokamer door toxiciteit en censuur

Bitcoin is een protocol, een netwerk. Er zijn geen echokamers op Bitcoin. Ook al zijn er scherpe discussies op social media, het maakt voor Bitcoin niet uit. Elke tien minuten komt er gewoon een blok bij, ook al zijn er lieden op social media die Bitcoin willen gebruiken om het eten van vlees te promoten, of een andere politieke agenda nastreven.

Reden 17: Medeplichtig leiderschap (blokgrootte)

Hiermee doelt Bons op de blocksize wars waaruit Bitcoin Cash is geboren. Het moge duidelijk zijn dat de markt liever Bitcoin heeft, met zijn kleinere blokken, dan Bitcoin Cash met grotere blokken heeft.

Bitcoin verwerkt veel meer transacties en de marketcap spreekt boekdelen. Bitcoin is 400 miljard euro waard en Bitcoin Cash 2,4 miljard euro.

Bons sluit zijn betoog af door te stellen dat de droom van Bitcoin verder leeft in zijn kinderen (altcoins), en dat BTC achterblijft.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • lievelievelievegodwie heeft dezecommentsbedachtlaatjezien

    7 november 2022