Analyse: Bitcoin vóór 2021 naar 30.000 dollar?

En weer een nieuw record! Bitcoin bereikte gisterenavond bijna 24.400 dollar, het hoogste punt allertijden. Kan de cryptocurrency nog verder stijgen? Spoiler: volgens een bepaalde indicator is zelfs 30.000 dollar mogelijk in de komende dagen.

Bitcoin heeft nog een gaten te vullen

We moeten blijven opletten, een correctie blijft ook altijd mogelijk. Er zijn maar liefst twee gaten in de koers van CME Group die bitcoin kan opvullen.  Dat heeft misschien wat meer uitleg nodig.

Bitcoin kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen op internationale cryptobeurzen. Maar je kan ook handelen in bitcoin futures van CME Group. Dan koop je niet echt bitcoin, maar speculeer je op het koersverloop van bitcoin.

Het verschil met de futuresmarkt van CME Group en de bitcoinhandel op beurzen is dat CME Group een sluitingstijd heeft. CME sluit haar deuren op vrijdagavond 23:00 uur, en opent weer op maandag 00:00 uur (beiden Nederlandse tijd).

Maar ondertussen beweegt de koers van bitcoin op traditionele cryptobeurzen gewoon door. En zo kan het zijn dat de slotkoers van vrijdagavond op CME Group verschilt van de openkoers van maandagnacht. Zo’n opening tussen de slotkoers en de openkoers noem je een gat, of ook wel een gap in het Engels.

Nu is het idee dat zo’n gap altijd gevuld moet worden binnen de openingstijden van CME Group. Dat betekent dat de bitcoin koers de waarde van het gat moet opzoeken. Dat kan natuurlijk ook een self fulfilling prophecy zijn, juist omdat investeerders dit willen zien gebeurt het ook.

Bitcoin kan dalen

Links zie je de koers van CME Group, en rechts die van cryptobeurs Bitstamp. Bitcoin begon het weekend met een stijging, en daarom is er nu een gat tussen 23.180 dollar en 23.380 dollar. Dat zijn de groene lijnen op de grafiek. Maar eerder was er ook al een gat tussen 18.155 dollar en 19.100 dollar, de rode lijnen op de grafiek. Dat gat lijkt nu nog niet te zijn gevuld. In het meest negatieve scenario kan bitcoin dus nog met ruim 20 procent zakken.

Maar wat als bitcoin stijgt?

Het kan natuurlijk ook dat bitcoin beide gaten van CME Group niet opvult. Het sentiment rondom bitcoin is de afgelopen weken namelijk ontzettend positief, het is ook heel goed mogelijk dat de koers blijft stijgen.

Maar aan welke prijzen moet je dan denken? Daar kan de reeks van Fibonacci je bij helpen. Fibonacci was een Italiaanse wiskundige die rond het jaar 1200 een reeks getallen beschreef. Deze getallen kan je overal gebruiken. Bijvoorbeeld in de fotografie, maar ook in de technische analyse.

Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin. We pakken de top van 2017 op 19.800 dollar (16.226 euro) en de bodem van 2008 rond 3.100 dollar (2.540 euro), dat zijn de grijze lijnen op de grafiek hieronder. De verhoudingen tussen de bodem en de top van bitcoin worden in de technische analyse gebruikt om ondersteuningen en weerstanden te bepalen. 

Deze ondersteuningen en weerstanden zijn de gekleurde lijnen op de grafiek. De groene lijn rond 24.300 dollar (19.931 euro)  is nu bijvoorbeeld een weerstand, ook volgens de reeks van Fibonacci.

Hieronder zoomen we wat in, je kijkt nu naar de vier uurs-grafiek van bitcoin. Je ziet nu nog beter hoe de reeks van Fibonacci weerstanden en ondersteuningen aangeven. Toen bitcoin eenmaal boven de grijze lijn is gestegen, was de groene lijn het volgende doel.

Onze verwachting van bitcoin

Waar gaat de koers nu heen? We gebruiken de reeks van Fibonacci voor onze verwachtingen van vandaag. We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
De eerste weerstand vinden we al op 24.300 dollar (19.931 euro), de groene lijn op de grafiek. Dit is het hoogste punt van bitcoin tot nu.

Lukt het bitcoin om uit de groene lijn te breken? Dan is 24.668 dollar (20.246 euro) het volgende doel. Dat is de rode lijn op de grafiek.

In het meest positieve scenario schiet de koers direct door naar 30.000 dollar (24.631 euro), de bovenste blauwe lijn op de grafiek.

Bearish
Blijft bitcoin zakken? Dan is er weinig ondersteuning tot aan 19.800 dollar (16.258 euro), de grijze lijn op de grafiek. Het is goed mogelijk dat bitcoin deze prijs de komende dagen nog eens gaat testen.

Daalt bitcoin verder, dan is 16.200 dollar de volgende belangrijke ondersteuning. Dat is de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Daaronder vinden we de blauwe lijn op 16.200 dollar (13.302 euro). Dat lijkt vergezocht, maar niet onmogelijk. In de bull market van 2017 zag je ook regelmatig dalingen van 30 procent of meer.



Weet wat je besteedt

Je ziet het, naarmate de koers heftiger beweegt worden de marges steeds groter. Handel voorzichtig en investeer alleen wat je bereid bent te missen. In een bull market zoals deze kan je veel geld verdienen, maar ook verliezen. Onze analyses zijn geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek en bepaal zelf jouw eigen ideale koopmoment.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.