Bitcoin analyse: dit is waarom 13.800 dollar de nieuwe bodem is

Het is eindelijk zover: Bitcoin heeft na maanden zijwaartse beweging eindelijk een richting gekozen. De candle van deze week staat op het moment van schrijven 21% in het rood en dat heeft de angst op de markt flink doen herleven. 

De prangende vraag die al maanden voorligt, is waar de uiteindelijke bodem gevormd gaat worden. Vele investeerders waren ervan overtuigd dat de ondersteuningsbox rond de 17.500 dollar sterk genoeg zou blijven, en dat we vanaf daar een grote opwaartse beweging konden verwachten. Dat bleek fictie te zijn, en deze week heeft de grootste cryptomunt dan ook een nieuwe low neergezet van 15.750 dollar.

Blijft het hierbij, of kunnen we meer rode candles verwachten? Dat is de hoofdvraag in de analyse van vandaag. We kijken naar belangrijke ondersteuningslevels, en pakken enkele bodemindicatoren erbij. 

Het belangrijkste ondersteuningslevel

Het 14.000 dollar level, of om iets specifieker te zijn; het 13.800 dollar level, is een van de belangrijkste levels voor Bitcoin wanneer de neerwaartse trend wordt voortgezet. Ook is het een van de meest genoemde bodemlevels, en dat is te begrijpen.

Zoals je in de grafiek hieronder ziet, heeft de redenatie achter het belang van dit level vooral te maken met de vorige bearmarkt. Daar heeft dit level ondersteuning gegeven aan meerdere wekelijkse candles. Ook in 2019 is precies dit 13.800 dollar level afgewezen als weerstand, en duurde het enkele maanden voordat de koers hierboven bewoog.

Er is veel prijsactie te zien op dit level en het heeft dan ook de potentie om als bodem, of in elk geval als belangrijke ondersteuning, te functioneren. Maar hoe zit het met de dikkere zwarte lijn?

BTC/USD 1W

Stel, de angst blijft en er gebeuren nog meer dingen in de cryptospace die ervoor zorgen dat nog meer mensen in angst gaan verkopen, dan kan het zo zijn dat de eerste zwarte lijn (13.800 dollar level) het niet houdt. Dan komt de Bitcoin koers iets meer dan 15% lager het 11.500 dollar level tegen. Dit is echt een gigantische ondersteuning. Verlies van dit level zou ik echt catastrofaal willen noemen voor Bitcoin.

Het is echter niet goed om te ver op de feiten vooruit te lopen. Op dit moment is de koers op zoek naar een sterke ondersteuning, en ik ben ervan overtuigd dat het 13.800 dollar level hier een grote rol in kan spelen. Niet alleen omdat het belangrijke prijsactie kent, maar ook omdat Bitcoin op dit level een bodemindicator tegenkomt. 

Welke rol speelt de 400 Week SMA in bodemvorming?

Zoals ik in de analyse van 30 augustus heb benoemd, zijn er een aantal indicatoren waar Bitcoin de afgelopen cycles een bodem op heeft gevormd. 

Bij nummer één in de afbeelding hieronder zien we dat de bodem van 2018 gevormd is op de 200 Week SMA. Dit is een indicator die de afgelopen 200 weekkoersen bij elkaar optelt, en het gemiddelde neemt. Hierbij ontstaat een lijn. Bij de Covid crash zagen we dat de koers op de 300 Week SMA bodemde. Deze indicator werkt met hetzelfde principe, maar nu niet het gemiddelde van de afgelopen 200, maar 300 weken. 

De koers is al een heel aantal maanden onder de 200 Week SMA, en sinds deze week ook onder de rode lijn (300 Week SMA). Hoe nu verder?

BTC/USD 1W

We hebben besproken dat de 13.800 dollar een belangrijk level is, kijkend naar prijsactie. Maar ik kwam erachter dat dit ook precies het level is waar Bitcoin de 400 Week SMA tegen zal komen. Dat maakt dit level nog interessanter. Elke bodem voor Bitcoin in alle cycles is tot nu toe nog gebodemd op een van de Week SMA indicatoren. Is de kans groot dat dit nu weer gebeurt? Ja. Geen zekerheden, maar zeker iets om in de gaten te houden …


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Whats next, miners die capituleren, fed die speelt met de rente of de usa die 215000 btc dumpt.
  Bitcoin is stervende!

  10 november 2022
 • ja haal er een nieuwe sma lijn bij die onder de vorige ligt en je hebt weer een steun, totdat de koers ook daar doorheen zakt…

  10 november 2022
 • I denk dat de tijd van bitcoin en andere voorbij is
  als je naar rtlz kijkt en luistert hoor je ook dat bitcoin geen toekomst heeft
  niet om mee te betalen en ook niet als belegging

  11 november 2022
 • Het zou ergens logisch zijn mochten “ze” nu op zoek gaan naar de volgende zwakke hand om te liquideren.

  Na terra luna, TAC, Celcius, FTX, …, …., …., Microstrategy?

  13 november 2022