Bitcoin analyse: gaan we terug naar deze weerstand?

Het is alweer tien dagen geleden dat bitcoin de enorme smak naar beneden maakte tot aan de 17.600 dollar (16.600 euro). Vanaf dat moment zagen we een aantal groene candles, maar snel daarna ondervond bitcoin weerstand. Op dit moment zitten we in een zijwaartse trend tussen deze ondersteuning en weerstand.

De zijwaartse trend

Als we de 4-uurs grafiek erbij pakken (zie afbeelding hieronder) zien we dat de groene box tot op heden als een prima ondersteuning functioneert. Deze groene box ligt tussen de 19.000 (18.000 euro) en de 20.000 dollar (18.900 euro), omdat we daar in 2017 een top hebben gevormd. In 2017 waren deze levels een weerstand, en zoals u misschien wel weet, is het vaak zo dat een weerstand in een ondersteuning verandert wanneer het eenmaal boven dit level beweegt. Zo is dat ook in deze situatie.

BTC/USD 4H

Daarnaast ondervindt bitcoin sterke weerstand in de rode box. Sinds de grote neerwaartse trend,  zag bitcoin een impuls richting deze weerstand box maar slaagde er niet in om door deze levels heen te breken. We gingen echter weer terug naar de ondersteuning, waarna we opnieuw groene candles zagen naar de weerstand box, maar echter ook dit keer zonder veel succes.

Gisteren sloot de bitcoin koers wel een groene candle boven de weerstand, maar helaas was de daarop volgende 4-uurs candle rood en maakte deze beweging weer ongedaan. En hangen we nu eigenlijk tussen de groene en rode box.   

Terug naar de ondersteuning?

Het is waarschijnlijk dat bitcoin nu eerst opnieuw de ondersteuning gaat testen voordat we opnieuw een poging gaan doen om de weerstand in de rode box te verbreken. Die gedachte zal ik onderbouwen met 2 redenen. 

Allereerst is het heel gebruikelijk in de markt dat wanneer een weerstand niet doorbroken wordt, je terug gaat naar de basis. Vanuit daar kan er opnieuw een kleine opwaartse beweging komen met als doel om de weerstand te doorbreken. Dit kan alleen als er inderdaad genoeg kopers op de markt zijn die bereid zijn om op het ondersteuningslevel te kopen. Het is dus gebruikelijk in een markt om na het falen van het doorbreken van een weerstand, de ondersteuning opnieuw te testen. Als de ondersteuning sterk blijft, dan kun je opnieuw gaan kijken naar een eventuele poging om naar de weerstand te bewegen en het level te doorbreken. 

Hoofd- en schouders patroon

Er is ook een tweede reden om aan te nemen dat we nu eerst naar de groene box zullen gaan, en dat is omdat we in de 4-uurs grafiek een hoofd- en schouder patroon zien. Dit patroon bestaat uit drie stijgingen die we een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder noemen.

BTC/USDT 4H

Bij dit patroon hoort ook een koersdoel. Hoe laag dit is, hangt af van de hoogte van het hoofd vanaf de neklijn gemeten. Die hoogte plaats je onder de neklijn en op die manier kan je het target vinden van dit patroon. Het koersdoel is in dit geval de groene box.

Op dit moment zijn we al halverwege de bestemming van het hoofd- en schouders patroon. Het is dus heel goed mogelijk dat we binnen een paar uur, of enkele dagen, het koersdoel behalen. Daarnaast moeten we ook zeker kijken naar invalidatie van dit patroon. Dat is het geval wanneer we een 4-uurs candle boven de neklijn sluit. Als dat gebeurt wordt het scenario invalide.

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik ben benieuwd, gaan we die 100000k nog aantikken waar iedereen het vorig jaar over had? Kan zijn dat het jullie ontschoten is, alleen daar hoor ik niemand meer over?
  Graag wil ik hier antwoord op:)

  28 juni 2022
  • Ha Peter,

   Momenteel verkeren we in een bearmarket.
   Ik denk niet dat de kans groot is dat we dit jaar een All Time High gaan maken. (dus boven de 69k)

   Echter sluit dit natuurlijk niet uit dat we de 100k een volgende bullrun kunnen gaan zien. Dit zou dat over een paar jaar zijn. (2024-2025)

   Groet!

   28 juni 2022
 • Binnenkort gaan er een heel boel zelfverklaarde experts ander werk mogen gaan zoeken . Btc going down .

  29 juni 2022