Analyse: Bitcoin breekt record in Europa, wanneer in dollar?

Bitcoin is niet voor watjes!De cryptocurrency bereikt het ene moment bijna 60.000 dollar (50.975 euro), niet lang daarna volgt een daling naar 56.735 dollar (48.500 euro). Wat verwachten we van de komende dagen?

Bitcoin bereikte record

Het is echt geen grap, bitcoin heeft al een record bereikt in euro’s. Maar niet in dollars, en dat is wel opvallend. Op de linkergrafiek zie je de bitcoin koers in euro, en rechts in dollar.

Vanwaar dit verschil? Dat komt doordat de dollar in de afgelopen maand in waarde gestegen is vergeleken met de euro. Omdat de euro relatief zwakker is, heeft bitcoin eerder een record bereikt. Kan bitcoin ook in dollar een nieuw record bereiken?

Bitcoin vindt weerstand

De rest van deze analyse gebruiken we de grafiek in dollars, maar in de tekst zullen we de bijbehorende bitcoin koers in euro’s vermelden. We beginnen met de daggrafiek van bitcoin vanaf februari. Bitcoin vond afgelopen weekend ondersteuning op 54.000 dollar (45.992 euro), en begon aan een sterke opmars. De motor begint nu te sputteren rond 58.900 dollar (50.174 euro), dit lijkt een sterke weerstand.

Lukt het bitcoin eenmaal om die weerstand te doorbreken? Dan ligt de weg vrij voor een nieuw record van meer dan 61.200 dollar (52.134 euro).

Goed teken voor lange termijn

We kijken nog steeds naar de daggrafiek, maar zoomen nu wat uit. Je ziet nu de bitcoin prijs vanaf eind 2020. De indicator onder de koersgrafiek is de MACD-indicator, deze geeft het momentum aan van de koers.

De blauwe lijn van de MACD-indicator breekt door de oranje lijn. In plaats van rode balken ontstaan er dan groene balken op de histogram. Dit noem je ook wel een bullish cross. Een bullish cross is een positief teken, het is een voorbode voor een stijging.

De eerdere bullish crosses zijn aangegeven met de zwarte cirkels. Deze kruisingen gaven stijgingen aan van 117%, 64% en 22%. Kunnen we nu ook zo’n beweging verwachten?

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin is uit de dalende trendlijn gebroken, maar moet doorpakken om dit momentum vast te houden. Alles kan nog gebeuren, en daarom beschrijven we twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Die twee scenario’s zie je hieronder op de vieruursgrafiek.

Bullish
Kijken we naar deze grafiek, dan is de blauwe lijn op ongeveer 59.300 dollar (50.523 euro) een sterke weerstand. Lukt het bitcoin om deze weerstand te doorbreken? Dan kunnen we binnenkort ook een nieuw record in dollars verwachten.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? De eerste ondersteuning vinden we al op 58.135 dollar (49.530 euro), vanaf hier stuiterde de bitcoin koers gisteren omhoog.

Verder omlaag vinden we de volgende ondersteuning op 54.200 dollar (46.173 euro), de oranje lijn op de grafiek. Deze prijs is in het grootste deel van maart een belangrijke steun geweest.

Zakt bitcoin ook daar doorheen? Dan vindt de koers een bodem op 50.300 dollar (42.850 euro), de rode lijn op de grafiek. Dit is het vangnet van vorige week.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.