Deutsche Bank noemt cryptocurrency’s een bedreiging voor politieke en financiële stabiliteit
De Deutsche Bank concludeert in een nieuw onderzoek dat niet-soevereine cryptocurrency’s een bedreiging vormen voor politieke en financiële stabiliteit. De onderzoekers zeggen dit omdat het afgelopen decennium een ’echte revolutie in digitale betalingen’ heeft plaatsgevonden.
Deel 1: Dinosaurus overleeft… nog
Het onderzoek is het eerste deel van een drieluik genaamd The Future of Payments. Dit eerste deel heet Part I. Cash: the Dinosaur Will Survive … For Now (PDF) en gaat in op de toekomst van contant geld en beschikbare alternatieven.
De onderzoekers schrijven dat ze niet geloven dat cryptocurrency’s op korte termijn contant geld zullen vervangen, ook al hebben crypto’s het omslagpunt bereikt dat nodig is om populair te worden. Een voorbeeld hiervan is libra.
In de adoptiefase
Bitcoin en altcoins bevinden zich nog in de vroege adoptiefase, maar kunnen een bedreiging vormen voor contant geld. Dat komt volgens het rapport niet alleen door de kracht van crypto, maar ook door beleid van overheden en centrale banken. Verschillende landen halen namelijk grote biljetten uit omloop en hebben een beleid geïmplementeerd waarbij traditionele betaalmethoden ontmoedigd worden, ten faveure van hun digitale evenknie.
Ook in Nederland merk je dit. De Nederlandsche Bank stopte in januari al met de uitgifte van 500 euro-biljetten. Ook is de infrastructuur die het contante geld ondersteunt relatief duur. Denk aan de pinautomaten en de gepantserde geldauto’s. Banken merken uiteraard ook dat er meer digitaal betaald wordt dus het is verleidelijk om die infrastructuur in te krimpen.
Een belangrijke conclusie uit het rapport:
Te midden van deze veranderingen vormen niet-soevereine cryptocurrency’s een bedreiging voor de politieke en financiële stabiliteit.
Nog te volatiel
Er is wel enige nuance op zijn plaats nodig want de onderzoekers stellen ook dat cryptocurrency’s zoals bitcoin te volatiel (koers is te beweeglijk) zijn om een betrouwbare waardeopslag te zijn. De afgelopen jaren spreken wat dat betreft boekdelen. De koers van bitcoin steeg bijvoorbeeld van 1.000 dollar begin 2017 tot bijna 20.000 dollar aan het eind van dat jaar. Vervolgens daalde bitcoin naar 3.200 dollar in december 2018.
En nu zijn we ruim een jaar later, en is bitcoin bijna drie keer zo veel waard geworden. Volgens onze koerspagina is bitcoin ongeveer 9.000 dollar waard.
Daarnaast zeggen de onderzoekers dat betalingen in bitcoin maar een fractie van alle betalingen vertegenwoordigt. Ze zien wel een opwaartse trend, maar die is nog niet genoeg om de wereld op zijn knieën te krijgen.