Waarom vandaag een belangrijke dag is voor bitcoin

De bitcoin koers verschilt vandaag niet zo veel van gisteren, de waarde is met 0,42% toegenomen. Maar wellicht staat er vandaag wel wat vuurwerk op het programma. Er verlopen vandaag namelijk 1 miljard dollar aan opties.

Traders die gokken op een hogere of lagere bitcoin koers worden vandaag geconfronteerd met de realiteit. Wat betekent dit voor de koers?

Bitcoin stijgt langzaam

Hieronder de bitcoin koers van deze week. De pieken en dalen lijken heel wat als je zo inzoomt, maar de realiteit is dat bitcoin zich binnen een marge van 800 dollar bewoog. Bitcoin bewoog eigenlijk alleen maar tussen de 21.000 en 21.800 dollar.

In dit artikel wordt de waarde van bitcoin uitgedrukt in dollars, maar gezien deze evenveel waard is als de euro is het makkelijk omrekenen.

Laatste vrijdag van maand kan Bitcoin opschudden

Al wekenlang beweegt de koers van bitcoin rustig. Of in andere woorden, er is sprake van lage volatiliteit. Sinds mei beweegt bitcoin namelijk tussen 20.000 dollar en 21.000 dollar, en het ontbreekt de koers aan een duidelijke trend.

Toch blijft het opletten. Elke laatste vrijdag van de maand geeft een verhoogde kans op een volatiele koers, want dan verlopen er veel opties. Voordat we de cijfers induiken, eerst een korte uitleg hoe die opties werken.

Hoe werken Bitcoin opties?

Een optie op een futurescontract geeft je het recht, maar niet de verplichting om een activa tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Dit lijkt dus erg op een future, maar is dus vrijblijvender. Er zijn twee type opties, call en put.

Bij een call verwacht je dat de prijs gaat stijgen en koop je bitcoin aan het eind van het contract. Stel bitcoin is nu 20.000 dollar waard. Je sluit een call-optie af om bitcoin over een maand te kopen voor 20.000 dollar. Tegen die tijd is de koers van bitcoin gestegen naar 30.000 dollar, maar jij hoeft maar 20.000 dollar te betalen.

Een put werkt het tegenovergestelde, daar spreek je juist af dat je bitcoin verkoopt. Stel bitcoin is nu 20.000 dollar, tegen die prijs sluit je een put af. Na een maand is de koers gedaald naar 10.000 dollar, maar jij krijgt nog steeds 20.000 dollar voor je bitcoin.

Invloed op Bitcoin koers

Heb je een goedgevulde portemonnee? Dan kan je proberen om de bitcoin koers te laten bewegen naar een voor jou zo gunstig mogelijke positie. Stel dat je een put hebt afgesloten, dan kan je je bitcoins dumpen op de markt in de hoop dat de koers daalt en je doel behaald wordt.

Als een groep dit (onbewust) samen doet, zo vlak voor het verlopen van de optiecontracten vandaag, dan kan de koers snel flink dalen. Dit werkt ook andersom, als je een call hebt kan je ook bitcoin kopen om de koers proberen op te drijven.

Het is de vraag of dit veel gebeurt. Vaak nemen investeerders een call- of putpositie in als hedge tegen een andere investering. Zo kunnen ze bitcoin kopen in de hoop dat deze gaat stijgen, en tegelijkertijd een put-optie openen als verzekering voor als de koers zakt.

1 miljard dollar aan Bitcoin opties vandaag

Vandaag verlopen er opties die gezamenlijk 1 miljard dollar waard zijn. Dit betekent niet dat er voor 1 miljard dollar aan bitcoin op de markt wordt gedumpt.

Bron: Coinglass

Het aantal opties laat zien dat er meer traders gokken op een hogere prijs (call) dan op een lagere prijs (put), 560 miljoen tegenover 450 miljoen. Maar van de call-opties zijn er maar 12% geplaatst onder de 22.000 dollar waardoor een groot deel waardeloos zullen zijn, de waarde op het moment van schrijven ligt daar 500 dollar onder.

Er zijn meer calls, maar de puts zijn beter geplaatst.

Als de bitcoin koers tussen de 21.000 en 22.000 dollar blijft dan verdienen de put-traders 140 miljoen dollar aan bitcoin. Het is waarschijnlijk, maar niet zeker, dat deze bitcoins meteen verkocht worden op de markt.

Het is niet duidelijk hoe laat de opties verlopen vandaag, want de data komt van verschillende crypto-beurzen, die wellicht een ander beleid hanteren.

Vooruitkijken naar bitcoin in september

Als we vooruit kijken naar september, dan zien we dat traders pessimistisch zijn over de koers. Ze betalen namelijk meer voor hun premiums voor putopties onder de 18.000 dollar. Traders zijn overduidelijk bereid om meer te betalen voor de premie, dat is ook goed zichtbaar bij de opties rond 15.000 dollar. Op deze prijs zijn de op een na hoogste aantal puts geplaatst.

Dit kan nog wel veranderen, Bloomberg en Deribit keken naar de data van 24 augustus.

Bron: Deribit en Bloomberg


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.