Bitcoin analyse: bodem bereikt, of nog verder naar 49.700 dollar?

Vanavond is er weer een persconferentie. Wanneer kunnen we weer naar het terras? Dat lijkt nog allemaal onzeker. Die onzekerheid is er ook binnen bitcoin, de grafieken laten namelijk gemixte signalen zien over de toekomst. Heeft bitcoin de bodem al gezien, of zakt de cryptocurrency verder?

Door dalende trendlijn

We beginnen deze analyse met de vieruursgrafiek van de bitcoin koers. Al sinds december vindt de koers ondersteuning op de blauwe stijgende trendlijn. Maar gisteren brak bitcoin aan de onderkant van de trendlijn uit. Betekent dit het einde van de stijgende trend? 

Bitcoin breekt aan onderkant van driehoek uit

Een ander slecht teken is dat bitcoin door de onderkant van een symmetrische driehoek is gebroeken. Die zien we wanneer we wat inzoomen op de vieruursgrafiek. In onze analyse van gisteren las je dat het koersdoel bij een uitbraak naar beneden uitkomt op 49.700 dollar, omgerekend 41.792 euro. 

Of is bodem al gevonden?

Maar het hoeft niet zo ver te komen. De koers lijkt namelijk ondersteuning te vinden. We zoomen weer uit op de grafiek, en pakken er twee exponential moving averages (EMA) bij.

Bitcoin heeft de afgelopen dagen ondersteuning gevonden op de 50 EMA, de rode lijn op de grafiek. Dit is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 kaarsen van 4 uur. De meest recente kaarsen wegen zwaarder mee. Dit steunpunt is nu gebroken, maar gelukkig is de 200 EMA dichtbij. Deze groene lijn op de grafiek is in het verleden vaker een belangrijke steun gebleken.

Onder de koers zie je de Relative Strength Indicator (RSI), deze indicator meet het momentum van de koers. Op dit moment bevindt de lijn van de RSI zich aan de onderkant van de paarse band. De koers is dan oversold, de prijs is in korte tijd hard gedaald. Vaak betekent dit dat bitcoin de bodem heeft gevonden, of er in ieder geval dicht bij is. Deze momenten geven we op de grafiek aan met cirkels.

De lijn van 1 biljoen

Wat is verder belangrijk om in de gaten te houden? Bitcoin heeft nu nog een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar, of ook wel 1 trillion in het Engels. Dat is niet alleen een 1 met 12 nullen, maar voor veel institutionele investeerders een belangrijk niveau. In een eerder artikel schreven we dat sommige vermogende investeerders pas willen toetreden als de hele cryptomarkt meer waard is dan 2 biljoen dollar.

De totale marktwaarde van bitcoin bereken je trouwens door het aantal munten te vermenigvuldigen met de prijs per munt. Op dit moment zijn er ruim 18,6 miljoen bitcoins in omloop. Wil bitcoin boven een marktwaarde van 1 biljoen dollar blijven, dan is het noodzakelijk dat de koers boven 53.600 dollar blijft bewegen. Omgerekend gaat het dan om 45.030 euro.

Toevallig lijkt deze prijs ook een belangrijke ondersteuning voor bitcoin. De koers stuitert meerdere malen omhoog bij het aanraken van de blauwe lijn.

Daar komt bij dat er veel wordt gehandeld boven de totale marktwaarde van 1 biljoen dollar. Volgens analist Willy Woo zijn 7,3 procent van de bitcoins verschoven boven dit prijsniveau. Of er nu coins worden gekocht of verkocht, deze prijs wordt in ieder geval ondersteund door een groot aantal investeerders. Volgens Willy Woo kan dat een indicator zijn dat bitcoin nooit meer onder 53.600 dollar zakt.

Kijk naar de lange termijn

Dat soort uitspraken zijn altijd een beetje gevaarlijk, maar als we naar de lange termijn kijken, dan bevindt bitcoin zich nog steeds in een stijgende trend. Je kijkt hier naar de maandgrafiek van bitcoin, van eind 2011 tot en met nu. Kijken we naar de maandgrafiek, dan zijn de correcties van de afgelopen maanden simpelweg onzichtbaar. In het afgelopen half jaar eindigt elke maand nog in de plus.

Ook zie je dat de bitcoin koers zich al jarenlang in een kanaal beweegt, tussen twee stijgende trendlijnen in. Lukt het om de bovenkant van het kanaal te bereiken? Dan is een koers van rond de 130.000 dollar (109.305 euro) mogelijk.

Wat verwachten we van bitcoin?

Gemixte signalen dus! Bitcoin breekt uit een trendlijn die al sinds december geldig is, en tegelijkertijd lijkt de koers een bodem gevonden te hebben. Wat verwachten we van de koers de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Lukt het bitcoin om ondersteuning te vinden op 54.200 dollar (45.572 euro), de oranje lijn op de grafiek? Dan kan de prijs de komende dagen richting 58.375 dollar (49.081 euro), het hoogste punt van februari. Dit is de groene lijn op de grafiek.

Bearish

Maar wat als bitcoin onder de oranje lijn zakt? De eerste ondersteuning (niet op bovenstaande grafiek) is misschien wel de grens van 1 biljoen dollar. Deze grens vinden we bij een prijs van 53.600 dollar (45.030 euro).

Zakt bitcoin verder? Dan vinden we een volgend steunpunt op 52.700 dollar (44.306 euro). Dat is de bovenste rode lijn op de grafiek, die samenkomt met de 200 EMA.

Is zelfs dat niet de bodem, dan kan het zijn dat bitcoin het koersdoel van de symmetrische driehoek opzoekt. In dat geval vindt bitcoin steun op 49.700 dollar (41.792 euro), de onderste rode lijn op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.