Bitcoin onder productieprijs, is bodem van bearmarkt bereikt?

Hoeveel kost het om één Bitcoin te maken? En is dat meer of minder dan de huidige waarde van Bitcoin? Belangrijke vragen, want dit bepaalt voor miners of het nog rendabel is om Bitcoins te minen en hiermee het netwerk veilig te houden. De koers lag heel even onder de productieprijs, en dat betekende eerder dat de bodem is bereikt.

Huh, maar Bitcoins worden toch niet gemaakt? Mocht je al weten hoe Bitcoin minen werkt en hoe nieuwe Bitcoins op de markt komen, dan kan je het volgende stuk overslaan.

Hoe werkt het minen van Bitcoin?

Bitcoin miners doen elke tien minuten mee aan een wedstrijdje om als eerste een streefgetal te vinden. Diegene die dit vindt, voegt een blok aan de blockchain toe en krijgt hiervoor 6,25 bitcoins. Om kans te maken om de race te winnen investeren miners in apparatuur, locatie, personeel en het belangrijkste: stroom.

Charles Edwards van Capriole Investments heeft een model gemaakt om te bepalen hoeveel het gemiddeld kost om een Bitcoin te produceren. Hoe hoger de Bitcoin koers boven deze kostprijs uittorent, des te meer winst kunnen miners maken.

Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat als de kostprijs hoger is dan de waarde van Bitcoin, miners tegen verlies aan het werk zijn. Op zulke momenten merk je dat veel miners er (even) mee stoppen en dat de rekenkracht van het Bitcoin netwerk daalt.

Vier keer onder productieprijs

Je kan het model ook gebruiken om te voorspellen waar de bodem van de Bitcoin koers ligt tijdens bearmarkten. Volgens Edwards zijn er namelijk slechts vier periodes geweest in de geschiedenis van Bitcoin waar de koers lager ligt dan productiekosten.

Bron: Capriole Investments

In de grafiek hierboven zijn de vier blauwe lijnen de momenten dat de kostprijs hoger lag dan de Bitcoin koers. Alle drie voorgaande keren bleek dit de bodem te zijn van de bearmarkt. De laatste keer dat koers lager was dan de kostprijs, was tijdens de Covid-crash.

En nu, dankzij de ineenstorting van FTX, Terra Luna en talloze andere cryptobedrijven lag de Bitcoin koers voor het grootste deel van november onder de kostprijs van Bitcoin, op ongeveer 16.900 dollar.

Halving speelt mee

Edwards zei dat niet alleen de grafieken schreeuwen dat Bitcoin de bodem heeft bereikt, de timing lijkt ook te kloppen. Bitcoin beweegt namelijk in cycli van vier jaar, gedreven door iets wat eens per vier jaar voorkomt, namelijk de halvering van de beloning voor miners.

‘We bevinden ons ook in de onderste zone voor elke eerdere halveringscyclus van Bitcoin. Dit is waar het sentiment altijd zijn dieptepunt heeft bereikt en waar de beste langetermijninvesteringen zijn gedaan.’

Moeilijk model

Hans Hague heeft een soortgelijk model gemaakt, maar dan op basis van hoe moeilijk het is om Bitcoins te minen. Het idee van Bitcoin is dat gemiddeld elke 10 minuten een miner het juiste getal vindt, maar gaat dit sneller dan betekent dat dat er teveel miners zijn. In dat geval wordt het automatisch moeilijker om het getal te vinden.

Maar duurt het juist langer dan die 10 minuten? Dan wordt de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld.

Hague maakte een model te maken op basis van de moeilijkheidsgraad en de marktkapitalisatie, ook dit model berekent de all-in kosten voor het produceren van één bitcoin.

Bron: Glassnode

Volgens dit model kost het 18.872 dollar om een bitcoin te produceren, dat is ongeveer 1.500 dollar meer dan de huidige Bitcoin koers. In de grafiek hierboven is de paarse lijn het model en de zwarte lijn de koers.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Onzinnig betoog dat de kosten voor minen bitcoin bijna 20 K is en miners verlies hebben. In 2019 was een moment dat bitcoin 8 K kostte. Kennelijk was minen zo lucratief omdat ze toen ook winst konden maken. Hoezo zijn de kosten 12 K groter geworden?

    11 december 2022