Is bitcoin dood in 2022 na daling tot 20.000 dollar?

Gisteravond was bitcoin even 21.150 dollar waard, maar inmiddels is daar een paar honderd vanaf gehaald. De koers beweegt al een tijdje rond de 20.000 dollar met een paar dalen en pieken. Betekent dit dat bitcoin doodverklaar kan worden? (spoiler: nee)

Wat betekent 20.000 dollar voor bitcoin?

Hieronder de bitcoin koers, de blauwe lijn is precies op 20.000 dollar geplaatst. Sinds de daling op 13 juni danst de koers op of vlak onder die blauwe lijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin dat de koers rond dit prijsniveau blijft hangen.

Eind 2017 was dit prijsniveau namelijk de piek, bitcoin kon dit niveau enkele seconden vasthouden voordat de bearmarkt van 2018 begon. Eind 2020 was dit niveau heel even een weerstandsgebied. Het duurde drie weken voordat de koers hier uit kon breken.

Niet gek natuurlijk, velen die bitcoin in 2017 kochten hadden hun verkooporders nog ingesteld op 20.000 dollar.

Perspectief en context zijn wat dat betreft zo ontzettend belangrijk. Jarenlang was 20.000 dollar een absoluut hoogtepunt en vanaf begin 2018 tot eind 2020 leek deze prijs onmogelijk haalbaar. Vandaag de dag wordt bitcoin op 20.000 dollar gezien als laag.

Bitcoin is dood in 2022

Bitcoin op 20.000 dollar wordt tegenwoordig gezien als een doodsvonnis, voor de zoveelste keer verschijnen er artikelen in de media die bitcoin afschrijven. Net als in 2018, 2017, 2015,2014 en 2011. Het is maar goed dat de website Bitcoin Obituaries het aantal doodverklaringen bij blijft houden, zodat deze artikelen altijd in perspectief geplaatst kunnen worden. In 2022 staat de teller overigens op 21 doodverklaringen.

Het sentiment rondom de koers wordt op een gegeven moment voorspelbaar. Zo is er de vierjaarlijkse bitcoin halving, wordt deze opgevolgd door een bullmarkt waarin iedereen euforisch is en vervolgens klapt de koers waardoor bitcoin weer doodverklaard wordt.

Dat patroon wordt ook opgemerkt door Jordan Belfort, bekend The Wolf of Wall Street, een film over zijn leven. Hij zegt dat iedereen die nu bitcoin koopt uiteindelijk in de plus zal staan.

Binnen twee jaar geld verdienen

Eind juni was Belfort te gast bij Yahoo Finance UK om te praten over bitcoin. “Met een beetje geluk denk ik dat als je een horizon van 24 maanden neemt, je vrijwel zeker geld zult verdienen”, zei Belfort tijdens het interview.

Wat een verschil met de persoon die hij was tijdens de Wolf of Wall Street. In die film wordt hij geportretteerd als iemand die over ieders rug met penny stocks snel geld wil verdienen. Inmiddels lijkt hij zijn blik op de lange termijn gericht te hebben.

“Als je een horizon van drie of misschien vijf jaar neemt, zou ik geschokt zijn als je geen geld zou verdienen, omdat de onderliggende fundamenten van bitcoin erg sterk zijn.”

Sterker dan ooit

Het onderliggende fundament is sterker dan ooit. De volgende grafiek geeft je een idee van de exponentiële groei van het netwerk. Hieronder de rekenkracht beschikbaar op het bitcoin netwerk. De rekenkracht van alle miners op het bitcoin netwerk blijft maar groeien.

Ondanks dat de koers is gedaald tot 20.000 dollar, vinden miners het kennelijk nog steeds financieel verantwoord om bitcoin te minen en het netwerk te beveiligen.

De moderator vroeg Belfort naar zijn top drie investeringen voor de lange termijn. Belfort antwoordde door bitcoin, ethereum en bitcoin aan te bevelen als zijn eerste, tweede en derde favoriete keuzes.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.