Bitcoin en altcoins zakken in elkaar, angst voor val cryptobeurs FTX?

Krijgen we een herhaling van mei van dit jaar? Toen stortte de cryptomarkt in nadat Terra Luna er een potje van maakte en meerdere cryptobedrijven met zich mee de afgrond in trok. Er is nu veel angst op de markt dat de Amerikaanse cryptobeurs FTX eenzelfde lot kan ondergaan.

Titanic of FUD

Het valt nog te bezien of FTX werkelijk valt, directeur Sam Bankman-Fried zegt dat het allemaal wel mee valt en dat zijn bedrijf genoeg geld in kas hebben. Is dit het koor op de Titanic die zijn laatste kunststukje bewijst, of een ouderwets potje FUD?

FUD staat voor Fear, Uncertainty en Doubt en deze afkorting wordt vaak gebruikt als er niets aan de hand is, maar er toch partijen zijn die de markt willen afschrikken.

Rol van Binance

Mocht je willen weten wat er precies aan de hand is, dan raden we je aan om onze eerdere artikelen hierover te lezen. De rol van Binance en zijn directeur CZ kunnen hierin niet worden onderschat.

Sinds Binance heeft aangekondigd dat zijn beurs zijn enorme stapel FTT-tokens zal verkopen, staat de prijs van het token enorm onder druk. Ook vandaag heeft de koers 20% moeten inleveren.

Angst voor val van FTX

Omdat het FTT-token echter een belangrijke pijler is van de balans van de cryptobeurs van Sam Bankman-Fried, is er angst dat FTX op omvallen staat. Bankman-Fried noemt de geruchten dat zijn cryptobeurs FTX niet genoeg geld heeft ongegrond.

‘FTX heeft genoeg om alle klantenposities te dekken. We beleggen geen activa van klanten (zelfs niet in treasuries). We hebben alle opnames verwerkt en zullen…

Het is zwaar gereguleerd, zelfs als dat ons vertraagt. We hebben GAAP-audits, met meer dan 1 miljard dollar overtollige contanten. We hebben een lange geschiedenis in het beschermen van klantactiva, en dat geldt vandaag nog steeds.’

FTT koers onder belangrijke 22 dollar

Ondanks zijn uitspraken, lijkt de markt weinig vertrouwen te hebben. De token van FTT is zelfs onder de 22 dollar gedoken, dit was de prijs waarvoor het fonds Alameda Research bereid was om de tokens van Binance over te nemen. Dit fonds is ook van Bankman-Fried.

Op dit moment is de koers van FTT de hardste daler van BLOX, met 20% en is nu zelfs minder waard dan 18 dollar. Dit lijkt effect te hebben op de hele cyrptomarkt, aangezien vrijwel alle coins (behalve Chainlink merkwaardig genoeg) rode cijfers schrijven.

Cryptomarkt en Bitcoin dalen

De waarde van de totale cryptomarkt is vandaag 1,03 biljoen dollar (twaalf nullen), een daling van 3,83% in de afgelopen 24 uur. Vergeleken met een jaar geleden is dit zelfs 66,2% minder. Bitcoin heeft een totale waarde van 380 miljard dollar, en vertegenwoordigt hiermee bijna 37% van de cryptomarkt.

Maar ondanks de grootte van Bitcoin, is zelfs BTC niet bestand tegen deze FUD. De Bitcoin koers is vandaag met 5% gedaald en dat is jammer. De koers was net bezig aan een opwaartse run richting 21.500 dollar.

Door de daling van vandaag wordt Bitcoin weer verhandeld voor minder dan 20.000 dollar. Als blijkt dat het niets meer dan FUD is, wellicht dat de cryptomarkt dan weer snel kan herstellen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.