Directeur Mastercard zegt dat bitcoin niet helpt bij financiële inclusie

Ajay Banga zegt dat bitcoin vanwege zijn volatiliteit niet kan functioneren als een inclusieve valuta voor de unbanked. De CEO van Mastercard zei dit gisteren tijdens de Fortune Global Forum-conferentie. Een andere reden is dat het niet duidelijk is wie er achter cryptocurrency zit.

Niet geheel onpartijdig

Het is overduidelijk aan welke kant Banga staat:

‘Ik geloof niet in de vluchtigheid of, wat dat betreft, de afwezigheid van transparantie over wie de persoon is die betrokken is bij die valuta. Daarom geloven we in de digitale valuta van de centrale bank.’

Op zich geen gekke uitspraak, als je weet dat Mastercard enorm veel octrooien met betrekking tot CBDC’s. Er werd hem gevraagd naar de potentie van bitcoin om voor meer financiële inclusie te zorgen. Banga vindt dat de cryptocurrency niet voldoet aan de eisen voor niet-bankiers, waarbij hij een bijzonder voorbeeld over colaflessen gebruikte om de prijsvolatiliteit te illustreren:

‘Kun je je voorstellen dat je iemand die unbanked is wil helpen via een valuta die het equivalent van twee Coca-Cola-flesjes vandaag is, en morgen 21 zou kunnen kosten? Dat is geen manier om ze in het financiele systeem te krijgen. Dat is een manier om ze bang maken voor het financiële systeem.’

Consistent tegen crypto

Banga heeft al jarenlang een uitgesproken standpunt ingenomen tegen de ondoorzichtigheid van cryptocurrency’s. Hij noemde in 2017 alle niet-gouvernementele gemandateerde cryptocurrency’s junk, een jaar later vergeleek hij crypto met slangen.

Mastercard heeft publiekelijk verklaard open te staan ​​voor een door de staat uitgegeven digitale valuta. In 2019 leek Mastercard open te staan voor cryptocurrency’s. Ze waren namelijk een van de founding members van het Libra-project van Facebook. Maar in oktober 2019 verliet de betalingsprovider samen met Visa, Stripe en Paypal het project vanwege een gebrek aan transparantie.

Veel geïnvesteerd

‘Tegenwoordig zijn we een van de grootste octrooihouders op het gebied van digitale valuta van centrale banken. De CBDC-sandbox die in september van dit jaar door Mastercard werd uitgebracht stelt centrale banken en commerciële banken in staat om CBDC’s samen te verkennen. Denk aan gebruiksscenario’s zoals grensoverschrijdende transactiestromen. De tool simuleert verschillende soorten transactieomgevingen om centrale banken CBDC-use cases te beoordelen.’

Kwestie van tijd

Banga is dus tegen bitcoin en tegen cryptocurrency. Net als de bank JP Morgan vroeger. JPMorgan bracht vorige week een rapport uit waarin staat dat hun analisten geloven dat de koers van bitcoin kan verdubbelen of verdrievoudigen.

En weet je wie ook tegen bitcoin was? Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, getuige deze tweet. Een paar weken geleden kochten zij nog voor 400 miljoen dollar BTC.

Wat de oorzaak ook is, we moeten JPMorgan en MicroStrategy niet aanvallen vanwege dit nieuwe perspectief. Intelligente mensen veranderen van gedachten wanneer ze nieuwe informatie krijgen. Nu is te hopen voor Mastercard dat Banga over dezelfde informatie beschikt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.