Bitcoin koers analyse: prijs op glad ijs, koers daalt met 500 euro in een week

Oef, dat was geen goede week voor de bitcoin koers. Maandag was bitcoin nog 7.600 euro waard, nu staat de teller op 7.100 euro. Van het hoogtepunt op maandag tot het dieptepunt op vrijdag heeft bitcoin ruim 7,5 procent ingeleverd.

Geen zin om te lezen? Axel got your back! Praat vanaf 17:00 live mee op YouTube:

Bitcoin op glad ijs

Op de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers in euro. Elke candle op de grafiek stelt één uur voor. Sinds 11 oktober gaat de koers vooral bergafwaarts. Bitcoin lijkt niet uit de dalende rode trendlijn te kunnen bewegen.

Daarnaast bevindt de koers zich nu op glad ijs. Bitcoin beweegt zich op en nabij de ondersteuningszone. Die ondersteuning geven we op de grafiek hieronder aan met de blauwe rechthoek:

Death cross op de loer

We zoomen wat uit op de grafiek. Je kijkt naar de koers op dagniveau, van eind 2017 tot en met nu.

Er lijkt een death cross aan te komen, en dat kan slecht zijn voor de koers op middellange termijn. Bij een death cross zakt een korte termijn Moving Average juist onder een lange termijn Moving Average. De meeste analisten vergelijken dan de 50-dagen MA met de 200-dagen MA.

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


 

 

Dit gebeurde voor het laatst op 21 maart 2018. Toen wisten veel analisten het zeker, de bear market was begonnen.

Of dat nu ook gebeurt? Het hoeft niet, maar het wordt wel spannend.

Maar op korte termijn kan de koers herstellen

We zoomen weer wat in op de grafiek, je kijkt naar de koers op vier uurs-niveau.

Op korte termijn kan de koers weer even herstellen. Er lijkt namelijk sprake te zijn van divergentie tussen de koers en de RSI. De RSI maakt hogere bodems, en de koers maakt lagere bodems. Dit kan betekenen dat de koers op korte termijn weer wat omhoog gaat.

Waar gaat de bitcoin koers heen?

Het klinkt cliché, maar het kan weer alle kanten opgaan. Zoals altijd beschrijven we daarom weer twee scenario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

Bearish
Bitcoin bevindt zich nu wel heel dicht bij de ondersteuning. Daar komt bij dat er binnenkort zomaar een death cross kan zijn. Wat als bitcoin nog verder zakt? Dan ligt de eerstvolgende ondersteuning op 6.700 euro.

Bullish
De divergentie is dan weer een goed teken. Mocht bitcoin niet meer zijwaarts bewegen, dan kan de koers stijgen naar 7.800 euro. Dit was de afgelopen weken ook een belangrijke weerstand geweest.

Nieuwe indicator: de Volume Weight Average price

In deze technische analyse is er ook ruimte voor een nieuwe indicator. Deze keer behandelen we de Volume Weight Average Price, of in het kort de VWAP. Een hele mond vol. De VWAP is een benadering voor wat de hele markt gemiddeld heeft betaald voor zijn bitcoins.

De indicator kijkt zowel naar gegevens uit de blockchain als de huidige marktprijs. Op die manier kan je onderzoeken hoeveel er gemiddeld betaald is voor een bitcoin. Je ziet de VWAP op de grafiek hieronder. Het is de blauwe lijn die dwars door de koers heen loopt.

Het klinkt een beetje saai misschien, maar het kan je een interessant beeld geven. Volgens Willy Woo ontdek je met deze indicator waar de toppen en bodems van de koers zijn. Dat zie je door te kijken hoe ver de huidige prijs van de VWAP afwijkt.

En dat lijkt ook wel te kloppen. Elke keer als de VWAP Ratio hoger is dan 3,8 heeft bitcoin een tijdelijke top bereikt. De laatste top was medio december 2017. Toen was bitcoin maar liefst 16.500 euro waard.

Andersom kan je ook bodems ontdekken. Als de VWAP ratio lager is dan 0,3 kan je spreken van een bodem. De laatste keer dat dit gebeurde was op 15 december 2018. Toen kon je voor de spotprijs van 2.700 euro in het bezit zijn van één bitcoin.

Ook geeft de VWAP een beeld van de trend. Bevindt de koers zich boven de VWAP, dan zit de bitcoin koers in een stijgende trend. We lijken nu in dezelfde fase te zitten als in midden 2016, het begin van de bull market.

Wat denk jij? Gaat de koers van bitcoin nog verder zakken? Of is dit een tijdelijke dip op weg naar de top?

 

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.