Geschiedenis goud leert: Zorgt Nakamoto effect voor hoogste bitcoin koers ooit?

Bitcoin staat aan de vooravond van een enorme koersstijging. Dat was een van de onderwerpen van de nieuwste aflevering van Crypto Trader, een show van CNBC. Raz Gerber praat daar over de impact van het afnemende aanbod aan nieuwe bitcoin in de komende jaren.

En spoiler: dat is een heel positieve impact.

Bitcoin halving maakt bitcoin schaarser dan goud

Raz Gerber: ‘In mei 2020 ondergaat bitcoin een halving. De inflatie van bitcoin gaat dan gelijk op met die van goud, die is nu ongeveer 1,7 procent. Vier jaar later wordt bitcoin schaarser dan goud. De inflatie van bitcoin is dan nog maar 0,8 of 0,9 procent.’

Hierna trekt Gerber, hij werkt voor databedrijf Dremio, de vergelijking met goud. Vóór de jaren zeventig was de waarde van de Amerikaanse dollar nog gekoppeld aan goud:

‘Het is nu 48 jaar geleden dat Nixon de dollar heeft losgekoppeld van de gold standard. Dit wordt ook wel de Nixon shock genoemd. Kijk je naar de prijs van goud, dan zie je dat deze niet meteen is gestegen na de Nixon shock. Dat duurde nog wel een tijdje. Maar acht jaar later is goud ruim zestien keer over de kop gegaan, vergeleken met de Amerikaanse dollar.’

‘In de zomer van ‘71 was goud nog maar 40 dollar waard. Vandaag de dag is het 1.500 dollar waard. Do the math. De Amerikaanse dollar is ruim 95 procent in waarde gedaald in vergelijking met goud.’

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


 

De Nakamoto shock komt eraan

Volgens Gerber volgt bitcoin in de toekomst hetzelfde pad als goud in 1970. Hij vergelijkt de bitcoin block halving met de Nixon shock:

‘Ik geloof dat de Nakamoto shock in de komende jaren kan gaan komen. Het zal waarschijnlijk nog een jaar of drie duren voordat we hier iets van merken. Met bitcoin hebben we een asset die steeds schaarser wordt, eigenlijk om de tien minuten zelfs. En als dat gebeurt, dan kan deze Nakamoto shock het equivalent zijn van de Nixon shock bijna vijftig jaar later.’

Plan B heeft er dezelfde kijk op

Gerber’s kijk op het afnemende aanbod van bitcoin en de prijsontwikkeling lijkt op die van Plan B. Dat is een Twitteraar die het stock-to-flow-ratio op bitcoin heeft toegepast. Het stock-to-flowmodel wordt doorgaans gebruikt om de prijs van goud te voorspellen, en deze past heel nauwkeurig op de koers van bitcoin:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcoin vergelijken met goud is zinloos. Goud heeft geen alternatieven, maar bij schaarste
    kan BTC vervangen worden door willekeurig welke coin.

    27 augustus 2019
    • Ja hoor duh

      28 augustus 2019
  • Bitcoin is de grootste scam ooit!!!!
    Hoeveel mensen leven wel niet door armoede door bitcoin investering.

    27 augustus 2019
    • investeer niks wat je niet kan missen… dat gaat op voor alle soorten investeringen en heeft niks met bitcoin te maken maar met emoties.

      27 augustus 2019
  • Je kan zeggen wat je wilt maar correlatie staat op zich

    27 augustus 2019
  • waardeloos artikel Frank, wat je schrijft slaat werkelijk nergens op…

    27 augustus 2019
  • Sinds 48 jaar heeft de USD geen onderliggende waarde meer en is 95% gezakt t.o.v. goud. Bitcoin heeft sinds de introductie geen enkele fundamentele onderliggende waarde. Daarom ook geen enkele fundamentele analyse mogelijk.
    CATEGORIE: ” TULPENBOLLEN 17E EEUW”

    27 augustus 2019
  • Vandaag is een kilootje goud nog duurder geworden https://www.goudpensioen.nl/goud/goudbaren/umicore.html

    27 augustus 2019
  • Elke 10 minuten schaarser? Dat klopt niet. Er komen gemiddeld nog elke 10 minuten 12,5 bitcoins bij, die de miners te koop kunnen aanbieden (of als lange termijninvestering kunnen vasthouden). Dat zorgt voor meer aanbod en dus juist niet voor schaarste.

    De 4-jaarlijkse halvering van de block-rewards voor de miners zorgt wel voor een toenemende schaarste. Het aantal dollars of euros dat kan worden bijgedrukt door centrale banken is echter ongelimiteerd. Laat staan dat de centrale banken elke 4 jaar de activiteit van hun geldpersen halveren… en dat zorgt ervoor dat op de lange termijn de Euro en de Dollar steeds minder waard worden (ga maar eens na wat je 20 jaar geleden voor een biertje betaalde).

    Het argument van de tulpenbollenmanie hierboven hoorde ik 5 jaar geleden ook al. De prijs van een bitcoin is inmiddels 50x zo hoog als toen. Evenals het argument dat er geen onderliggende waarde is, dat is er wel degelijk. De energie die de miners steken in het beveiligen van het systeem dat al 10 jaar onfeilbaar is gebleken is de onderliggende waarde. Vraag jezelf af: vertrouwen in wiskunde of vertrouwen in banken/regeringen die al decennia lang de term inflatie gebruiken om de zuurverdiende centjes van de burgers te stelen?

    27 augustus 2019
  • Wat een flutartikel. Complete zinloze analyse en vergelijking.

    29 augustus 2019