‘Bitcoin ondanks daling nog steeds goed voor El Salvador’

Het is alweer bijna een jaar geleden dat El Salvador bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Er zijn veel instanties geweest die zich hiertegen hebben uitgesproken, vooral na de flinke daling van bitcoin. Aan de andere kant staat de regering nog steeds pal achter deze keuze.

Bitcoin bracht een inclusief financieel systeem

Alejandro Zelaya, de Salvadoraanse minister van financiën, zei volgens Bloomberg dat bitcoin nog steeds positief is voor het land. Hij pleitte dat de munt financiële diensten heeft gebracht. Slechts 30% van Salvadoraanse bevolking had maar toegang tot het financiële systeem vóórdat de bitcoin standaard om de hoek kwam kijken.

Bitcoin gaf de bevolking, die dus grotendeels geen bank had, meer opties. Daarnaast zorgde bitcoin adoptie ook voor toerisme en investeringen in het land. Toch blijft het gebruik van bitcoin als ruilmiddel laag, maar Zelaya blijft geloven.

Tijd is geld

Hij vertelde ook dat de regering nog steeds van plan om een bitcoin obligatie uit te geven met behulp van blockchain-technologie. Dit zou nog meer investeerders naar het Latijns-Amerikaanse land kunnen trekken, maar instanties als het IMF zijn het hier verre van mee eens. Dat laat Zenaya koud.

“Voor sommigen is het iets nieuws en iets wat ze niet helemaal begrijpen, maar het is een fenomeen dat bestaat en terrein wint en de komende jaren zal blijven bestaan”, zo vertelde hij. Daarnaast vertelt hij dat het tijd kost om de positieve effecten van de bitcoin standaard te merken. “We zullen niet van de ene op de andere dag resultaten boeken. We kunnen niet arm naar bed gaan en miljonair wakker worden.”

Nog geen vruchten kunnen plukken

“Ik geloof in het traditionele, internationale monetaire systeem, net zoals ik geloof dat nieuwe technologieën de mens in de toekomst gaan helpen. Dus ik denk dat het maken van die overgang van vitaal belang is en het zou verkeerd van ons zijn om geen financiële innovatie na te streven die El Salvador ten goede kan komen.”

Deze financiële innovatie heeft tot nu toe nog geen vruchten afgeworpen. Maar zoals Zenaya al zei, heeft dat volgens hem tijd nodig. De regering heeft met overheidsgeld 2.381 Bitcoins gekocht, maar die zijn op dit moment maar de helft minder waard dan wat de overheid ervoor heeft betaald, zo blijkt uit berekeningen van Bloomberg op basis van tweets van president Nayib Bukele.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.