‘Bitcoin profiteert van stijgende liquiditeit in China’
De Chinese centrale bank pompt momenteel, in tegenstelling tot veel Westerse centrale banken, een hoop liquiditeit (extra geld) in de financiële markten. Dit zorgt er niet alleen voor dat Chinese investeerders mogelijk meer in Bitcoin investeren, maar ook dat er indirect meer geld beschikbaar is voor de cryptomarkt. Zijn de recente stijgingen van Bitcoin gedeeltelijk te verklaren door de vertrouwensboost vanuit het Oosten?
China en Bitcoin
China heeft door de jaren heen een vreemde relatie opgebouwd met Bitcoin. In de beginjaren was China een walhalla voor de mining-industrie, maar daar kwam na het algehele verbod op Bitcoin en Bitcoin mining verandering in.
Vrijwel direct na dat verbod verplaatste een groot deel van de mining-industrie zich naar de Verenigde Staten. Bitcoin liet op dat moment vooral zijn weerbaarheid tegen wereldmachten als China zien.
Nu ligt Bitcoin onder vuur in de Verenigde Staten en lijken de autoriteiten in China het algehele verbod op Bitcoin nog eens te overdenken.
Onder andere als gevolg daarvan lijkt de interesse in het Oosten in Bitcoin weer wat toe te nemen. Dat komt precies op het moment dat de Bitcoin halving (april 2024) nadert en BlackRock een ETF-aanvraag indiende in de Verenigde Staten.
De Chinese economie
Recente data suggereert dat de toename van de liquiditeit in de Chinese economie in ieder geval overlapt met de prijsstijgingen van Bitcoin van de afgelopen weken. Meerdere factoren dragen ogenschijnlijk bij aan deze ontwikkeling.
De belangrijke PMI-data over de gezondheid van de Chinese industrie lijkt ervoor te zorgen dat investeerders hun aandacht – in ieder geval gedeeltelijk – naar Bitcoin verleggen. Een lagere PMI betekent dat de industrie verzwakt, waardoor investeerders zich verstoppen achter andere assets.
Verder gebruikt de Chinese centrale bank momenteel hun macht om extra liquiditeit in het financiële systeem te pompen. Ook dit kan volgens Tedtalksmacro bijdragen aan de koersprestaties van Bitcoin.
Wat dat betreft is het te hopen dat de Chinese centrale bank zijn monetair beleid niet aanscherpt, zoals de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank het afgelopen jaar deden. Het meer losse beleid van de Chinese centrale bank lijkt de Bitcoin koers op dit moment in ieder geval te ondersteunen.