Bitcoin struikelt op weg naar all-time high: daling van 6%

Ai ai, Bitcoin! Tijdens een sprint naar de eindstreep verzwikt de crypto zijn enkel met een daling van 6%. Reden om je zorgen te maken? Of juist een mooi moment om de dip te kopen? Tijd voor een duik in de grafieken.

Geen sprint, maar een marathon

We moeten niet vergeten dat bitcoin niet bezig is met een sprint, maar met een marathon. Verschillende analisten verwachten dat de bitcoin koers nog vele kilometers moet rennen voor de finish, een prijs van meer dan 100.000 dollar.

Wil bitcoin dit redden? Dan moet er op de maandgrafiek een belangrijk niveau worden overwonnen. Het gaat dan om 58.800 dollar, omgerekend ongeveer 50.700 euro. Dit is de prijs waarop bitcoin de maand mei eindigde: de hoogste maandsluiting tot nu toe.

Eindigt bitcoin de maand boven dit niveau, dan is dat een erg positief signaal. Maar op dit moment is het spannend, de koers danst rond de blauwe lijn op de maandgrafiek hieronder.

Man met de hamer of richting de finish?

Ondergetekende sport veel te weinig, maar bij lange afstanden schijn je onvermijdelijk ‘de man met de hamer’ tegen te komen. Is dit moment gekomen voor bitcoin? Of pakt bitcoin een energie-reep en vervolgt het zijn weg omhoog?

Hieronder zie je de vieruursgrafiek vanaf begin oktober. Bitcoin versloeg weerstand na weerstand. Zelfs de psychologische grens van 60.000 dollar leek geen probleem. Vorige week bereikte bitcoin een all-time high van 67.000 dollar, omgerekend bijna 58.000 euro.

Maar vanaf daar liep het anders, de koers dook naar beneden. Bitcoin bevindt zich nu onder de grens van 60.000 dollar (51.800 euro), maar boven de hoogste maandsluiting van 58.800 dollar (50.700 euro). Wat nu?

Negatief scenario: 53.000 dollar

We beginnen met het negatieve scenario, dan hebben we dat ook weer gehad. Daalt de koers verder, dan is 53.000 dollar (45.713 euro) een aannemelijk niveau. Dat klinkt willekeurig, maar boven deze prijs heeft bitcoin een totale marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar. Het is goed mogelijk dat traders dit niveau willen verdedigen.

Positief: fake-out en op weg naar ATH

En wat als we het positief zien? Dan is deze daling misschien wel een fake-out, traderstaal voor een ‘nepbeweging’. De koers duikt dan even snel naar beneden (of boven, afhankelijk van wat de verwachting is) om iedereen te laten schrikken.

Een positief signaal is in ieder geval de Relative Strength Index (RSI), deze indicator zie je onder de koersgrafiek. Dit is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers aangeeft. Deze bevindt zich nu aan de onderkant. Dat betekent dat de prijs in korte tijd hard is gedaald, en dat een herstel mogelijk is.

In het fake-out scenario zien we de koers weer snel terugkeren boven 60.000 dollar. Daarna moet worden afgerekend met de schuine zwarte trendlijn. Lukt bitcoin dit? Dan kunnen we onze ogen richten op een nieuw record in november.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kunnen jullie ook eens kijken naar XCAD? Social tokens voor YouTubers, gaat binnenkort starten.

    27 oktober 2021