Dit is hoe Bitcoin de enige valuta van de wereld kan worden

Precies 5 jaar geleden, toen Jack Dorsey nog de baas was van Twitter, zei hij dat Bitcoin de dominantste valuta van de wereld kan worden. Zo ver is het nog niet en het is maar de vraag of dit ooit werkelijkheid wordt, maar het is wel interessant om hier verder op te borduren.

Eerlijk is eerlijk, Dorsey zei dat Bitcoin de meest dominante valuta van de wereld kan worden, maar ook dat dit nog wel 10 jaar kan duren. We zijn nu halverwege, dus het leek ons een goed moment om te kijken waar we nu staan en wat dit betekent.

Waarde in Bitcoin uitdrukken

Als Bitcoin echter de meest dominante valuta ter wereld zou worden, zou het waarschijnlijk werken als elk ander valutasysteem, maar dan op een volledig gedecentraliseerde manier. Dit zou betekenen dat alle financiële transacties wereldwijd via het Bitcoin-netwerk zouden worden afgehandeld en dat alle waarde-opslag in Bitcoin zou worden uitgedrukt.

Dat biedt enorme voordelen, maar er zijn ook veel uitdagingen te overwinnen. Laten we beginnen met de voordelen.

Bitcoin is decentraal, transparant en veilig

Bitcoin is een volledig gedecentraliseerd systeem, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die het netwerk controleert. Dit zou de afhankelijkheid van financiële instellingen en regeringen verminderen, wat het systeem robuuster en minder vatbaar voor corruptie zou kunnen maken.

Wat hier ook aan bijdraagt, is dat het Bitcoin-netwerk openbaar en transparant is, hierdoor kan iedereen de transacties volgen.

Het financiële systeem zou ook een stuk veiliger worden vanwege de beveiliging van alle miners en de cryptografie.

Bitcoin voor internationale betalingen en geen inflatie

Bitcoin is een grenzeloze valuta, wat betekent dat het wereldwijd kan worden gebruikt zonder zorgen over valutawisselkosten of valutakoersen. Ook zijn transacties zijn sneller dan traditionele banktransacties, zeker internationaal, omdat er geen tussenpersonen bij betrokken zijn. Dit zou de internationale handel kunnen vergemakkelijken en de kosten van internationale betalingen verlagen.

Aangezien er maar 21 miljoen Bitcoins ooit zullen zijn, kan er geen nieuwe bitcoin worden bijgedrukt om inflatie te creëren. Dit betekent dat de waarde van bitcoins op de lange termijn relatief stabiel kan worden.

Uitdagingen van Bitcoin

Maar de uitdaging is dat er gewerkt moet worden aan de schaalbaarheid. Er moeten meer transacties tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden om klaar te zijn voor wereldwijde adoptie. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld initiatieven zoals het Lightning Network, die duizenden transacties kunnen bundelen tot 1 Bitcoin transactie.

En dan is er nog het menselijke component. Als Bitcoin dominant wordt, dan betekent dit dat grootmachten heel veel hebben moeten inleveren. De vraag is natuurlijk of dat heel geleidelijk kan of dat er een revolutie aan te pas komt. Deze grootmachten zullen alles doen om hun positie te verdedigen. Denk aan wetgeving, aanvallen op bedrijven, de weg afsluiten om fiatgeld in te wisselen voor Bitcoin en natuurlijk een alternatief als een CBDC bieden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.