Bitcoin zakt weer 6%: half miljard dollar aan liquidaties in 24 uur

Door de gigantische dalingen in de afgelopen twee dagen zijn het aantal futures liquidaties flink opgelopen. Mensen die een long-future openden trokken aan het verkeerde eind. Velen werden geliquideerd door de sterke daling van bitcoin.

Als jij het al lastig had met je portfolio, denk dan ook eens aan deze mensen: de futures contract holders. Dit zijn investeerders die een termijncontract (futures) hebben, waarbij je met een hefboom in bitcoin of andere crypto kan traden. Zij hebben waarschijnlijk het meeste geleden in de dump van vandaag, omdat zij hoopten dat dit al de bodem was.

Futures

Wanneer investeerders een te hoge hefboom gebruiken, zoals 50 keer, betekent dit dat zij 50 keer sneller omhoog of omlaag gaan bij een prijsverandering. Dit betekent in realiteit dat als de prijs van bitcoin bijvoorbeeld 1% omhoog gaat, de het long futures contract – waarbij de investeerder hoopt dat de prijs omhoog gaat – een winst maakt van 50%. Dit zijn erg risicovolle investeringen, aangezien dit ook de andere kant op werkt.

De rekenwonders onder ons hebben dit allang uitgevogeld: als een long futures contract van 50 keer een klein beetje naar beneden gaat, kunnen de verliezen heel erg zijn. Wanneer de prijs van bitcoin in dit geval zou dalen met 2%, staat dit gelijk aan 100% verlies. Dit noemt men een liquidatie, aangezien je dan al je fondsen verdwijnen. In de laatste 24 uur is dit dus gebeurd met een 500 miljoen dollar aan liquidaties. Gisteren stond deze teller zelfs op bijna een miljard dollar.

Gebeurt vaker

De afgelopen daling was al enigszins te verwachten. De prijs was nog niet onder de vorige low geweest van 4 december (bitcoin tegenover de dollar). Het gebeurt vaker dat de prijs van crypto een laagtepunt opzoekt om vervolgens verder te stijgen. Op deze laagtes verkopen veel mensen, waardoor dit een ideale plek is voor grote spelers om op te kopen.

Investeerders verkopen graag onder voorgaande laagtes door middel van een verkooporder, omdat ze verwachten dat de prijs dan verder zakt. Dit zorgt ervoor dat grote investeerders voor een goedkoop bedrag crypto kunnen kopen van mensen die ‘panic sellen’ op de bodem.

Dip van mei

Zoals te zien in bovenstaande grafiek, gebeurde dit ook na de dip in mei. De eerste twee pogingen waren mislukt, maar na de derde ging de prijs niet meer lager. Hier werd genoeg gekocht om de prijs niet meer zo laag te laten komen. Investeerders die long gingen, dachten dat de prijs niet meer lager kon, maar zij hadden het verkeerd, waardoor zij er vandaag bedrogen uitkomen.

 

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • zal het mogelijk dat bitcoin 0 gaat ipv deze aan het lijntje houden verhaal. als je gezonde verstand gebruikt zie je toch ook wel dat het daalt en wel weet ik veel hoe vaak

  7 januari 2022
  • Eerst NL leren, dan hier je mening ventileren.

   7 januari 2022
  • Ik weet niet goed wat je nu met jouw reactie probeert te zeggen. Iedereen weet dat het op en neer gaat, dat is ook niet wat ze zeggen. het gaat om wat de markt nu doet en welke gevolgen er nu zijn voor een groep investeerders en ook wordt er uitgelegd wat ze precies doen en wat dan de gevolgen zijn. Je wordt niet aan het lijntje gehouden. Dit lezende kan voor anderen juist informatie zijn om te besluiten wel of juist niet te gaan kopen. Dit kan juist een moment zijn of een begin van meerdere lagere aankopen. Daarnaast klink je alsof je ‘tegen’ crypto bent. Als dat het geval is waarom zit je dan op deze site te kijken? Is een oprechte vraag hoor.

   fijn weekend

   7 januari 2022
 • Tsja dit is nu denk t juiste moment al om zonder hefboom in te kopen want hij gaat in een paar dagen zowieso wel weer 10kop omhoog vooral als er veel gekocht worden in een keer 1000 lager als dit zie ik m niet meer worden kwestie van uren

  8 januari 2022