Grootste bank van Canada wil eigen crypto exchange openen

De grootste bank van Canada, de Royal Bank of Canada (RBC), overweegt een cryptocurrency-handelsplatform te openen. Ze hebben verschillende doelen in gedachten.

180 graden

Als handelsplatform kunnen gebruikers uiteraard cryptocurrency’s kopen en verkopen, inclusief grote namen als bitcoin en ether. Bovendien zouden klanten hun digitale activa als traditionele valuta kunnen gebruiken, om producten in winkels of online te kopen.

En dit is een 180 graden draai voor de bank. Begin 2018 was de houding van RBC echt compleet anders. Als klant van die bank mocht je met je RBC-rekening niet eens cryptocurrency kopen.

Uniek in aanpak

Er zijn wereldwijd maar weinig banken die een eigen crypto exchange runnen. In Canada is RBC de eerste traditionele bank die een cryptocurrency-handelsplatform lanceert en digitale activa-rekeningen aanbiedt.

Marc Kaufman van advocatenbureau Rimon Law vindt dit ook uniek:

‘Ik kan nergens ter wereld een grote bank bedenken, die patent aan heeft gevraagd dat rechtstreeks verband houdt met een crypto-exchange.’

Het schijnt dat de bank ook vier patenten heeft aangevraagd in Canada en in de Verenigde Staten. Deze zijn allemaal gericht op het integreren van cryptocurrency’s in hun dagelijkse werkzaamheden.

Omdat RBC een volledig gereguleerde financiële instelling is, ligt de lat hoog. De bank moet zorgen voor sterke beveiligingsmaatregelen, goede opslag van private keys en handhaving van de regelgeving rondom witwassen.

Infrastructuur voor digitale activa

In de afgelopen drie jaar had RBC verschillende patenten ingediend met betrekking tot digitale activa, cryptografische bewijzen en afwikkelingssystemen. In 2017 experimenteerde de bank met blockchain om betalingen tussen Amerikanen en Canadezen uit te voeren. RBC gebruikt blockchain ook voor identiteitsverificatie van haar klanten.

De ambities van de Canadese bank reiken nog wat verder dan alleen maar de handel in crypto’s faciliteren. Ze zijn ook geïnteresseerd in het aanbieden van diensten voor tokenized activa, bijvoorbeeld tokenized aandelen, obligaties of bedrijfsaandelen. Deze worden ook wel security tokens genoemd.

Volgens de bank maakt de nieuwe technologie het mogelijk om nieuwe marktplaatsen te bouwen voor nieuwe financiële instrumenten. Op basis van tokens kunnen dingen van waarde en zelfs fysieke objecten veilig verhandeld worden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.