Wat is een security token?

Bij iedere cryptocurrency hoort een bepaalde coin of token. Binnen de cryptowereld wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten tokens. Zo bestaan onder andere security tokens, equity tokens, asset tokens en utility tokens. In dit artikel leggen we je uit wat een security token is. Gisteren gingen we in op utility tokens.

Wat is het verschil tussen een coin en een token?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een coin en token. Een coin is precies wat je verwacht: een munt of betaalmiddel. Een token heeft vaak een bredere functionaliteit. Het kan bijvoorbeeld een ‘eigendomsbewijs’ van een product zijn. Goed om te weten is dat er geen autoriteit in de cryptowereld is die bepaalt wat de definitie van een token of van een coin is.

Wel wordt algemeen geaccepteerd dat crypto’s met een eigen blockchain coins zijn. Crypto’s zonder eigen blockchain worden tokens genoemd.

Dit onderscheid zorgt ook weer voor verschuivingen. Zo zijn sommige coins begonnen als token, omdat die bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum draaide. In een later stadium hebben de developers een eigen blockchain gebouwd, toen werden deze crypto’s opeens een coin. Een goed voorbeeld hiervan is EOS.

Wil je weten of jouw favoriete munt een token of coin is? Coinmarketcap maakt het makkelijk voor je. Kies in het dropdownmenu “cryptocurrencies” voor token en je krijgt een lijst met alleen tokens te zien. Als je voor tokens kiest wordt ook weergegeven op welke blockchain de token draait. Het merendeel draait op de blockchain van Ethereum.

Maar wat is nou een security token?

Om te begrijpen wat een security token is, moet je weten wat een security is. In het Nederlands noemen wij dit effecten. Dit zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Denk aan aandelen, obligaties en opties. Effecten worden op een beurs verhandeld en de prijs is onderhevig aan normale marktwerking, ofwel vraag en aanbod,

Het idee achter security tokens is dat deze effecten getokenized worden. Alles van waarde moet omgezet kunnen worden in verhandelbare tokens.

Maar wat is het nut van effecten in de vorm van tokens? Je hoeft deze niet via een bank, beleggingsfonds of STAK (stichting administratiekantoor) te kopen, maar om aan tokens te komen ga je simpelweg naar je favoriete cryptobeurs of broker. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan wanneer je dit via een tussenpersoon doet. Er komt namelijk ook geen notaris meer aan te pas.

Kenmerken van effecten en dus security tokens:

  • Winstuitkering – Maakt een bedrijf winst? Dan heb je recht op een deel hiervan
  • Zeggenschap – Jouw tokens vertegenwoordigen ook een stem.
  • Gereguleerd door landelijke toezichthouder. In Nederland is dat AFM en in de Verenigde Staten de SEC.

De huidige staat van security tokens

Een verschil tussen een security token een utility token is dat eerstgenoemde gereguleerd wordt door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (andere landen hebben hier hun eigen variant op). Dit maakt het aantrekkelijker om onder de noemer utility token te vallen, er zijn immers minder regels om rekening mee te houden. Let hier goed op als je wil investeren in security tokens.

Mondjesmaat worden er security tokens uitgebracht. Dit proces noemen we STO, een soort ICO maar dan voor securities. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse bedrijf Ockel. Hier kan je Ockel security tokens krijgen. Een ander recent voorbeeld van een uitgave van een security token is het project van St. Regis Aspen. Dat is een luxe skiresort in de Verenigde Staten. Een investeringsfonds heeft daar via de security token Aspen Coin 18 miljoen dollar opgehaald.

In 2017 zijn een paar ICO’s geweest waaruit bedrijven zijn ontstaan die zich richten op het creëren en ondersteunen van security tokens. Zij bieden de technologische infrastructuur en een juridisch raamwerk voor bedrijven om hun effecten om te zetten in tokens. Voorbeelden hiervan zijn Polymath, Harbor, Swarm Fund en Templum.

2019 kan wel eens het jaar van de security token worden.  Maar volgens anderen is dit slechts het begin. Meer lezen over de toekomstige impact? Wij schreven eerder over security tokens in 2019.

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties