Elke 8 seconden één nieuwe gebruiker voor cryptoproject van CEO ChatGPT

Worldcoin, een cryptoproject van Sam Altman, zou elke 8 seconde één nieuwe gebruiker registeren. Dat zegt Altman op X (voormalig Twitter). Hij voegde een video toe die zogenaamd als bewijs zou moeten gelden.

Altman is de directeur van OpenAI, het moederbedrijf van het beroemde ChatGPT. De video van Altman laat mensen zien die in de rij staan om de oogscantechnologie van het project te gebruiken.

Statistieken bewijzen niets

De bewering van Altman wordt echter niet ondersteund door bewijs. Er zijn geen openbare statistieken beschikbaar over het aantal mensen dat is geverifieerd door Worldcoin. Bovendien zijn er ook tegenstrijdige berichten, dat er geen wachtrijen zijn bij sommige van de aanmeldlocaties van het project.

Er zijn wel statistieken vindbaar over het gebruik van de coin. Uit Etherscan-records blijkt dat iets meer dan 3.729 personen het WLD-token hebben en dat er 14.342 transacties hebben plaatsgevonden.

Dat strookt niet met de 2 miljoen aanmeldingen die het project volgens Worldcoin zou hebben.

Slecht voor privacy?

De beperkte adoptie van Worldcoin kan worden toegeschreven aan een aantal factoren. Het project is omstreden vanwege zijn afhankelijkheid van gebruikersidentificatie. Dat is sowieso iets waar de nekharen van overeind gaan staan bij de meeste crypto-investeerders.

Sommige mensen zijn bezorgd dat de oogscantechnologie van Worldcoin kan worden gebruikt om mensen te volgen en te controleren. Andere mensen zijn bezorgd dat Worldcoin de privacy van mensen schendt.

Maar waarom zou je dan in de rij staan om je aan te melden? Simpel, het programma biedt beloningen aan gebruikers die deelnemen. Rapporten suggereren dat de aanmeldbeloning 25 WLD is, dat is ongeveer 50 euro.

Of juist goed voor privacy?

Is het alleen kommer en kwel en is Worldcoin 100% evil? Dat hangt af van hoe je er naar kijkt. Het project heeft de potentie om een ​​grote impact te hebben op de manier waarop we online identificeren.

Met World ID moet het mogelijk worden om een “wereldwijd digitaal paspoort” te maken die gebruikers in hun telefoon met zich meedragen om hun identiteit te bewijzen.

Zero-knowledge proofs moeten vervolgens de privacy van de gebruikers beschermen. ZK is een technologie die het mogelijk maakt om bepaalde verklaringen te bewijzen, zonder dat de wederpartij inzicht in de daadwerkelijke data krijgt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Prove it!

  29 juli 2023
 • Beste schrijver,

  Ik zou de tweet nog eens goed lezen. Je hebt het over ongeveer 64x meer registraties dan die vent van de tweet.

  Groetjes

  29 juli 2023
 • zo zie je maar ,zelf een journalist kan niet begrijpend lezen
  elke 8 seconden 1 gebruiker is iets anders dan 8 nieuwe
  gebruikers per seconde !!

  30 juli 2023