Ethereum kan Bitcoin inhalen na halving in april 2024

De Chicago Mercantile Exchange Group heeft een analyse van de cryptomarkt gedeeld. Vooral het stuk over de potentiële dynamiek tussen Bitcoin en Ethereum in het kader van de halving in 2024 is interessant.

Correlatie tussen Ethereum en Bitcoin voorafgaand aan de halvering

Historische gegevens tonen aan dat Bitcoin-halvings de koers van Bitcoin goed heeft gedaan en tegelijkertijd altcoins hebben doen stijgen.

Hoewel Bitcoin zich in de afgelopen jaren onafhankelijk heeft verplaatst en zich heeft ontwikkeld als een onderscheidende vermogensklasse, is de hoge correlatie met altcoins, vooral oudere munten zoals Ethereum, een belangrijke factor geweest bij het stimuleren van de groei van altcoins.

De stippellijnen hierboven laten de voorgaande halvings zien, en die van 2024.

Ethereum en Bitcoin in 2024

Erik Norland, senior econoom bij CME Group en auteur van het rapport, suggereert dat Ethereum Bitcoin zou kunnen inhalen. Ook al stijgt Bitcoin na de halving volgend jaar, dan nog is dat mogelijk. Norland noemt verschillende mogelijke triggers voor een Bitcoin-bullrun die van invloed kunnen zijn op de ETHBTC-pair en invloed kunnen uitoefenen op de waardering van Ethereum.

Hij noteert drie belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn om de twee coins uit elkaar te drijven:

  1. De prestaties van technologieaandelen: dit is beter voor Ethereum dan Bitcoin.
  2. De Amerikaanse dollar (USD): een sterkere USD is juist weer beter voor Bitcoin dan voor Ethereum.
  3. Ethereum reageert historisch gezien nog beter op de halvings van Bitcoin, dan Bitcoin zelf.

Punt 1 is belangrijk, het gaat namelijk goed met aandelen van techbedrijven. Bitcoin laat de laatste tijd juist zien dat de correlatie met de Nasdaq steeds minder wordt, terwijl Ethereum op gelijke voet blijft.

Bitcoin en historische prijspatronen

Hoewel een Bitcoin-rally goed mogelijk is, erkent het rapport dat voorspellingen van invloedrijke factoren ook verkeerd kunnen zijn, rekening houdend met de volwassenheid van de markt in de afgelopen vier jaar. Bovendien is er geen garantie dat historische prijspatronen zich zullen herhalen, zelfs als vorige halveringen prijsstijgingen in Bitcoin hebben gezien.

Macro-economische factoren en rentetarieven

Het rapport onderzoekt ook de rol van macro-economische factoren, waaronder het monetaire beleid van centrale banken, en hun impact op Bitcoin en Ethereum. Norland stelt dat centrale banken een cruciale rol zullen spelen in de toekomst.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.