BRICS-landen willen blockchain gebruiken voor eigen betaalsysteem
In een recent artikel van het Russische persbureau TASS staat dat de BRICS-groep, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, werkt aan de ontwikkeling van een betalingssysteem gebaseerd op blockchain en digitale technologieën.
Blockchain is de toekomst voor BRICS
‘We geloven dat het creëren van een onafhankelijk betalingssysteem voor BRICS een belangrijk doel is voor de toekomst, gebaseerd op geavanceerde tools zoals digitale technologieën en blockchain. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het handig is voor overheden, gewone mensen en bedrijven, en ook kostenefficiënt en vrij van politiek,’ aldus Kremlin-adviseur Yury Ushakov in een interview met TASS.
Het bouwen van een blockchain maakt deel uit van een specifieke taak voor dit jaar om de rol van BRICS in het internationale monetaire systeem te vergroten. Al geruime tijd zet de BRICS-groep zich in om haar afhankelijkheid van Amerikaanse dollars bij transacties te verminderen. Dit wordt ook wel de-dollarisatie genoemd.
‘Er zal worden voortgegaan met de ontwikkeling van het Contingent Reserve Arrangement, met name met betrekking tot het gebruik van valuta’s anders dan de Amerikaanse dollar,’ zei Ushakov.
Vorige week meldde TASS dat het Russische ministerie van Financiën, de Bank van Rusland en BRICS-partners de BRICS Bridge multisided betaalplatform zullen creëren om het wereldwijde monetaire systeem te verbeteren.
Wat willen BRICS-landen?
De BRICS-landen zijn opkomende economieën met een aanzienlijk groeipotentieel. Door samen te werken, willen ze hun economische macht vergroten en hun belangen op het wereldtoneel beter behartigen. Dit kan onder meer door gezamenlijke investeringen, handelsovereenkomsten en technologische samenwerking.
Geopolitieke belangen: De BRICS-landen delen een zekere afkeer van de westerse dominantie in de wereldpolitiek. Ze willen een meer multipolaire wereldorde creëren, waarin hun stem meer gewicht in de schaal legt. Dit kan onder meer door gezamenlijke standpunten in te nemen over internationale kwesties en door te stemmen in internationale organisaties.