Stemmen via de blockchain? Vooralsnog alleen voor buitenlandse militairen uit Denver

De Amerikaanse stad Denver start een pilot in mei om te testen met stemmen via de blockchain. Er moet gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De deelnemers aan de pilot zijn allemaal militairen die in andere landen aan het werk zijn, maar woonachtig zijn in Denver. Zij kunnen zo via hun smartphone een stem uitbrengen.

Voatz zorgt voor registratie

Hiervoor wordt een app van Voatz gebruikt. De militairen ontvingen een mailtje met een uitnodiging en een link om deel te nemen aan de pilot.

Voatz haalde vorig jaar nog 2,2 miljoen dollar op en is onderdeel van Overstock.com. Ze claimen al meer dan dertig succesvolle pilots te hebben uitgevoerd. Twee van deze pilots waren in West Virginia en kreeg de financiële steun van Tusk Philanthropies.

Al een paar pilots

Een daarvan was een klein pilotproject in West Virginia dat overzeese burgers en leden van het in het buitenland gestationeerde leger toegang gaf tot Voatz om stembiljetten op hun telefoon te zetten. De technologie werd opnieuw op de proef gesteld bij de tussentijdse verkiezingen afgelopen november, waarbij bijna 150 mensen stemden uit 24 van de 55 counties..

Tusk is er van overtuigd dat Voatz de toekomst heeft. Hij heeft externe onderzoekers ingehuurd om te controleren of het veilig werkt. Een van deze onderzoekers is Andre McGregor, een voormalige FBI-cyberspecialist die nu het hoofd is van beveiliging voor TLDR, een bedrijf dat is gespecialiseerd in blockchaintechnologie.

Consensus en KYC

Met Voatz worden stembiljetten verzonden tussen maximaal 32 “geautoriseerde” computers die consensus moeten bereiken dat een stemming legitiem is. Hier moet een gebruiker nog wel wat voor doen. Een kiezer moet een telefoonnummer en een pin met acht cijfers opgeven en een foto van zijn of haar rijbewijs indienen. Daarnaast moet ook een video van zijn of haar gezicht gemaakt worden, die vervolgens wordt verwerkt door gezichtsherkenningstechnologie die kan bevestigen (of niet bevestigen) dat het gezicht in de video eigendom is van de juiste persoon.

Om eventuele zorgen weg te nemen, zal de stad Denver ook haar eigen audit uitvoeren. Ondertussen werkt Tusk Philanthropies samen met cyberbeveiligingspartner ShiftState om een ​​onafhankelijke audit uit te voeren, naast de interne audit van Voatz.

De stad Denver zegt dat vierduizend internationale kiezers in aanmerking komen om de app te gebruiken.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.