Failliet BlockFi dient verzoek in om crypto van gebruikers terug te geven

Eind november startte crypto leenbedrijf BlockFi een faillissementsproces. Vandaag mailde het omgevallen cryptobedrijf om te laten weten dat ze een verzoek hebben ingediend bij de faillissementsrechter om tegoeden van gebruikers beschikbaar te kunnen stellen.

Op 9 januari vindt er een hoorzitting plaats voor de tegoeden voor Amerikaanse klanten, de rest van de wereld wordt op 13 januari besproken.

Gebruikers zijn eigenaar van crypto

De mail begint met de stelling dat niet BlockFi, maar klanten eigenaar zijn van de digitale activa in hun accounts:

‘Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet in de richting van ons doel om activa terug te geven aan klanten via onze Chapter 11-zaken. Het is onze overtuiging dat klanten ondubbelzinnig eigenaar zijn van de digitale activa in hun BlockFi Wallet-accounts. Als zodanig hebben we een motie ingediend om toestemming te vragen aan de U.S. Bankruptcy Court om klanten toe te staan digitale activa op te nemen die op hun BlockFi Wallet-accounts staan.’

Het failliete crypto-uitleenplatform heeft dus een verzoekschrift ingediend bij een faillissementsrechtbank in de Verenigde Staten om gebruikers toe te staan digitale activa op te nemen. Dit verzoek is gisteren 19 december ingediend.

Klanten kunnen sinds 10 november niet meer bij hun coins, deze zijn als het ware bevroren. Nu wil BlockFi dat de rechter toestemming geeft om gebruikers toch bij hun fondsen te laten komen.

De gerechtelijke documenten vragen ook toestemming om de gebruikersinterface bij te werken om transacties correct weer te geven vanaf de pauze van het platform.

Wallet en sparen

Volgens BlockFi heeft deze motie geen invloed op opnames of overdrachten van BlockFi-renterekeningen, die op dit moment gepauzeerd blijven. Een BlockFi gebruiker heeft namelijk twee rekeningen, de een is eigenlijk gewoon een wallet en de andere een spaarrekening waar je rente krijgt over je crypto.

Hoorzitting op 13 januari

In de mail valt ook te lezen dat ze de intentie hebben om een soortgelijk verzoek in te dienen bij het Hooggerechtshof van Bermuda met betrekking tot BlockFi Wallet-accounts bij BlockFi International Ltd.

BlockFi International is een dochteronderneming van het bedrijf gevestigd in Bermuda, en dit is vooral voor ons Nederlanders van belang, want vanuit hier worden alle niet-Amerikaanse activiteiten uitgevoerd. In de gerechtelijke documenten valt te lezen dat er op 13 januari een hoorzitting zal plaatsvinden hierover.

De Amerikanen zijn iets eerder aan de beurt, op 9 januari zal naar verwachting een hoorzitting hierover plaatsvinden.

Faillissement onvermijdelijk na FTX

Halverwege november deelde BlockFi een update op het officiële Twitter-account om aan te geven dat ze de diensten voorlopig stopzetten. Dit was naar aanleiding van de val van FTX. BlockFi had geen fondsen die bij deze exchange stonden, maar was wel “financieel afhankelijk”. Hierdoor moest het bedrijf de diensten pauzeren.

Dit hield in dat het bedrijf de platformactiviteit beperkte en opnames van klanten pauzeerde. Het vroeg gebruikers ook om geen geld op hun wallet of spaarrekeningen te storten, maar zei niet expliciet dat stortingen werden uitgeschakeld.

Achteraf gezien was het onvermijdelijk: op 28 november liet BlockFi weten dat ze een faillissement hadden aangevraagd. Dit is wat ze in de VS een chapter 11 noemen.

Een chapter 11 faillissementsprocedure zet alle civiele rechtszaken stop en stelt bedrijven in staat om een herstelplan op te stellen terwijl ze operationeel blijven. Het is dus niet zoals in Nederland waarbij een faillissement het einde of een doorstart betekent; het is een manier om het bedrijf financieel te herstructureren.

In mei vielen er ook een paar grote cryptobedrijven om, waaronder leenbedrijf Celsius. Celsius heeft ook een chapter 11 aangevraagd. Het grote verschil tussen de twee bedrijven is dat BlockFi veel sneller te werk lijkt te gaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.