BlockFi pauzeert opnames Bitcoin, stablecoins en crypto

Nog even volhouden en dan is de week voorbij. Helaas brengt deze laatste dag alsnog slecht nieuws met zich mee voor de crypto-industrie. BlockFi heeft aangekondigd opnames te pauzeren. Klanten kunnen hierdoor voorlopig geen crypto van het leenplatform versturen naar hun eigen wallet.

BlockFi pauzeert diensten

Om 2 uur vannacht Nederlandse tijd deelde leenbedrijf BlockFi een update op het officiële Twitter-account om aan te geven dat ze de diensten voorlopig stopzetten. BlockFi is geen traditionele bank, ze verstrekken geen leningen in dollars of euro’s, maar in bitcoin. 

Het bedrijf zegt dat het platformactiviteit zal beperken en opnames van klanten zal pauzeren. Het vroeg gebruikers ook om geen geld op hun wallet of spaarrekeningen te storten, maar zei niet expliciet dat stortingen zullen worden uitgeschakeld.

‘We zijn geschokt en ontzet over het nieuws over FTX en Alameda”, schreef BlockFi. “Wij zijn, net als de rest van de wereld, via Twitter op de hoogte gebracht van deze situatie.’

FTX en Alameda schuldig

Mocht je onder een steen hebben geleefd deze week (lucky you, Bitcoin is opeens goedkoop), cryptobeurs FTX en investeringsfonds Alameda Research zijn via hun oprichter Sam Bankman-Fried onlosmakelijk met elkaar verbonden door schimmige financieringstrucjes.

In de afgelopen dagen bleek een aanzienlijk deel van het bezit van Alameda Research te zijn gekoppeld aan het FTT-token van FTX in plaats van aan traditionele activa. Die controverse leidde tot een bankrun op FTX. Om financiering te krijgen en te beschermen tegen verdere verliezen, probeerde FTX een overname te regelen met Binance die uiteindelijk niet doorging.

Thom Derks, redacteur bij BLOX waarschuwde twee dagen geleden al voor een domino-effect. Hij keek naar alle partijen waar de gevallen cryptobeurs FTX een investering in heeft gedaan en hij lichtte BlockFi speciaal toe.

Amerikaanse FTX heeft geen probleem

BlockFi wijst naar deze gebeurtenissen als de reden voor het opschorten van hun diensten. ‘Gezien het gebrek aan duidelijkheid over de status van FTX.com, FTX US en Alameda [Research], zijn we niet in staat om zaken te doen zoals gewoonlijk.’

FTX is opgedeeld in een internationale tak, en lokale takken, waaronder in de VS. Daar zijn ze enigszins toe gedwongen door regelgeving van verschillende landen. Sam Bankman-Fried zegt dat FTX US geen problemen ondervindt.

BlockFi heeft niet nadrukkelijk aangegeven of het financiële blootstelling had aan FTX of zijn gerelateerde bedrijven.

Eerder deze week zei BlockFi CEO en mede-oprichter Flori Marquez dat het bedrijf een lening van 400 miljoen dollar had van FTX US in plaats van FTX. Het is onduidelijk of BlockFi nog andere leningen heeft bij FTX.

Gebrek aan liquiditeit

Afgelopen zomer, vlak na de val van Terra Luna, Voyager en andere grote partijen, waren er geruchten dat BlockFi niet liquide zou zijn. Een van de omgevallen partijen is Three Arrows Capital en zij waren een grote institutionele klant van BlockFi.

BlockFi kreeg dus geen geld meer van Three Arrows Capital en had liquiditeitsproblemen. Het leenbedrijf deelde vervolgens een transparantierapport en nieuwe richtlijnen.

BlockFi besloot dat ze minstens 10% van de totale bedragen die aan klanten verschuldigd zijn op voorraad houden, klaar om direct aan gebruikers te retourneren. Minstens 50% van de totale bedragen moeten binnen een week teruggestuurd kunnen worden en minimaal 90% van het totaal moet binnen een jaar geretourneerd kunnen worden.

De nieuwe richtlijnen zijn mede mogelijk gemaakt door een krediet van 400 miljoen dollar van FTX. Volgens Marquez is dit krediet nog intact omdat het gaat om FTX US en niet de internationale FTX.

Maar FTX hielp BlockFi in juni van dit jaar ook al met een krediet van 250 miljoen dollar, en hierbij is niet bekend of dit gaat om het Amerikaanse kantoor.

BlockFi en Marquez zeggen de juiste dingen, maar het getuigt absoluut niet van vertrouwen dat opnames stop zijn gezet. En zoals het cliché luidt: waar rook is, is vuur.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Door het omvallen van miljardenbeurs FTX groeit de dreiging van een totale crypto-apocalyps, waarbij crypto-bedrijven als dominostenen omvallen en beleggers massaal hun cryptomunten dumpen. Nu al is het waarschijnlijk dat de ruim één miljoen klanten van FTX, waaronder ook Nederlandse beleggers, hun inleg kwijt zijn.
  Verkoop de digitale ellende nu het nog kan. Stap over op de eeuwen oude veilige havens van zilver en goud.

  11 november 2022
 • kan toch niet, indien ftx usa nog actief is kunnen er geen juridische consucenties zijn voor sam , en tevens is er nog vast een constructie om je coin van ftx nederland over te zetten naar ftx usa of verzenden , en van usa weer naar een andere market , dit is toch anders dan Kwon Do-Hyung, luna -lunc , tevens geeft witte huis aan kleine investeerders niet willen raken met zulke financiele misverstanden , en bij Kwon Do-Hyung is het arestatie bevel zogenaamd nog niet opgepakt meeste geldwolfen zijn in samenwerking met overheid en regulier banken , dat heet legaal wit wassen als je rijk genoeg bent , tevens Kwon Do-Hyung die beheerde geen exchange .
  enkel wat wel feit is bitcoin en altcoins zijn te goedkoop voor aanschaf . stel voor dat je auto kan kopen , nu moet je 6 coins betalen voor auto van een ton voorheen , 2 coins , dus is geen inflatie hedge , en in 2022 , ls btc altcion gewoob rommelmarkt kleedje , waarbij industrie, bedrijven
  het verpesten voor de fans en investeerders . en met zogenaamde powerplay personeel ontslagen en financieel sprookjes . ik wacht netjes af wanneer er betaald kan worden met btc altcoin bij de bordeel . uiteindelijk moet er toch iemand bukken voor het elende van 2022 .

  11 november 2022
  • graag wat beter verzorgd Nederlands aub cpemincrew

   12 november 2022